Nové vedení Holic zastavilo plánovanou stavbu sportovní haly za 60 milionů

19. listopad 2018 07:10

Současné vedení města Holice na Pardubicku odsouvá výstavbu nové sportovní haly za 60 milionů korun. Argumentuje tím, že na tak rozsáhlou akci chybí peníze a nechce zatížit městský rozpočet. Lidem novu halu slibovalo bývalé vedení, mimo jiné proto, aby sportovci měli víc prostoru na trénink a zájmové kroužky.

„V tuto chvíli mohu říct, že Holice novou halu stavět nebudou,“ řekl nově zvolený nezávislý starosta Ondřej Výborný.

Žádné dotace podle starosty zatím vyhlášené nejsou a jak dodává, bylo nezodpovědné stavět něco, na co radnice nemá peníze. „Minulé vedení města odsouhlasilo to, že se hala bude stavět, bohužel to odsouhlasili v okamžiku, kdy neměli jasné financování, počítali s tím, že bude nějaká dotace možná.“

Nejdřív 35, teď 60 milionů. Tolik má stát sportovní hala v Holicích

Rekonstrukce stadionu v Holicích

Sokolovna, stará sportovní hala a tělocvična gymnázia. I to je prý na sedmitisícové město málo. Radnice v Holicích na Pardubicku chce proto stavět čtvrtou sportovní halu. Větší, ale taky dražší. Její stavba by podle zástupců města měla začít už v létě.

Město sice od banky dostalo úvěr na opravu sportovišť ve výši 35 milionů korun, pro současnou koalici je ale prioritou pokračování rekonstrukce stadionu a oprava stávající městské tělocvičny za 25 milionů korun. „Pokud se rozumně podíváme na reálná čísla, která v tuto chvíli máme, tak není možné s pocitem dobrého hospodáře začít stavět halu, na kterou nemám.“

Bývalé vedení si od úplně nové sportovní haly slibovalo, že vyřeší nedostatečnou kapacitu tří stávajících a různě velkých hal včetně gymnázia a Sokolovny.

Zpráva o tom, že radnice žádnou novu teď stavět nehodlá, zrovna nenadchla Petra Bajera ze Strany soukromníků ČR, opozičního zastupitele a předsedu místního fotbalu. „Už je proinvestováno více než milion korun do projektu, přípravných fází a tak dále. A my se samozřejmě budeme ptát, jak je možné, že zastupitelé, kteří zvedli ruku pro stavbu sportovní haly, teď souběžně zase dávají ruku pro to, aby se hala nestavěla.“

Třeba mladí fotbalisté teď podle Bajera řeší, kde budou přes zimu trénovat. „Nevím, jak to budeme dělat. Zkoušíme se dostat do hal v okolí, jako jsou Moravany, Horní Jelení, Sezemice a tak dál.

Starosta Ondřej Výborný připouští, že využívání hal veřejností provází problémy, podle něj je ale možné časové rozvrhy doladit a sportování dospělých přesunout třeba na pozdější hodiny. Město prý nechce stavět halu, která by podle současných propočtů byla využívaná ze čtyřiceti procent.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související