Novinářka, mediální vědkyně, spisovatelka. Veronika Skalecká vydává první román

5. červen 2024

Ke psaní tíhla vždycky. I proto šla studovat žurnalistiku. Později ale zjistila, že to není obor jenom o psaní.

„Do novinařiny musíte mít i nějaký drajv, který nevím tak určitě, jestli mám. Proto jsem šla ještě na doktorát a vydala jsem se víc vědeckou, odbornou cestou. Lákala mě představa učit. Že bych předávala vědomosti dál studentům na vysoké škole. Už tehdy mě zaujalo období normalizace, 70. a 80. léta v Československu. Začala jsem se zajímat o to, jak média pod tehdejší komunistickou stranou fungovala. Připadalo mi, že tato doba zůstává ve stínu zájmu odborníků. V posledních letech se ten přístup mění,“ myslí si Skalecká.

Vytoužená meta

Napsat knížku bývalo autorčiným snem. První dílo je ze škatulky vědeckých. „Odborná knížka byla logickým vyústěním postgraduálního studia. Pořád jsem ale měla v hlavě nějaké příběhy. Pak jsem si říkala, proč nezkusit prozaickou knihu, i když zase recykluju svoje téma, které znám, tedy z období normalizace. Neodvažuji se o sobě mluvit jako o spisovatelce. Nesmírně mě těší, když mě tak někdo nazve a doufám, že to není poslední knížka a budu v psaní pokračovat.“

Veronika Skalecká pracovala třeba pro server Aktuálně.cz anebo Salon Práva. Teď vydává svou prvotinu nazvanou Vrátit se. Děj začíná v roce 1968, sleduje osudy dvou mladých lidí až do roku 1990. Odehrává se hlavně v Pardubicích, kde oba studenti prožívají v nadšené atmosféře období Pražského jara svou první lásku.

„Další knihu mám napsanou. Je to detektivka ze současnosti. Jmenuje se Studánka podle jedné pardubické čtvrti. Zkusila jsem napsat žánr, který každého baví. Teď čekám na vyjádření z nakladatelství,“ uzavírá Skalecká.

Zajímá vás podrobněji děj nového románu? A kdy se bude novinka křtít? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související