Nový škůdce na tújích. Krasavec z Itálie likviduje živé ploty českých zahrádkářů

16. srpen 2023

V České republice se objevil nový škůdce, který likviduje túje a jalovce, do kterých klade vajíčka. Túje jsou po jeho nájezdu uschlé, živé ploty hyzdí velké hnědé fleky.  Může za to krasec skvostný (Lamprodila festiva), který se k nám dostal z Itálie a podle zahradníka Františka Hlubockého je to nejkrásnější škůdce, kterého máme.

„Je to asi centimetr velký brouček, který má leskle zelenou barvu a na krovkách modré tečky. My zahradníci ale z jeho krásy nemáme moc velkou radost. Žije skrytě v substrátu pod tújemi, vylézá v noci po kmeni, a za šupiny kůry klade vajíčka. Z vajíček se líhnou malé larvy, které vyžírají lýko z túje. Je to obdoba toho, proč hynou celé smrkové lesy kvůli lýkožroutovi. Jakákoliv ochrana je zbytečná. Jakmile uvidíte suchou větev, uřízněte ji a spalte. Hlavně nevyvážejte na veřejné skládky, to bychom si zamořili celou republiku. Tedy odstřihnout, spálit, zlikvidovat,“ radí zahradník.

Přetújovaná republika

Krasec Lamprodila festiva se dostal do České republiky před několika lety zřejmě z Itálie. Velký zájem o túje ze strany českých zahrádkářů zapříčinil to, že se k nám začaly túje dovážet z jižních krajů. „A s italskými tújemi se do Česka nastěhovali i tihle brouci, kteří se u nás mají velmi dobře. Podle zahradníka Františka Hlubockého je u nás přetújováno a to se krascům líbí.

Túje vytvořily téměř neprostupnou bariéru

„Doporučuji preventivně začít vysazovat zajímavější živé ploty, než ty z tújí. Kombinovat jednotlivé keře, aby byly naše zahrádky pestré a krasci měli méně šancí se u nás rozmnožovat,“ uzavírá zahradník.

Proč se na rajčatech vytvářejí hnědé suché fleky? I tomu jsme se věnovali v Radioporadně, poslechněte si ji celou.

Spustit audio

Související