Občerstvení, přívoz, půjčovna. Pardubice připravují další oživení parku Na Špici

19. červen 2023

Město Pardubice připravuje vylepšení parku Na Špici. Územní studie navrhuje objekt pro občerstvení, přívoz přes řeku nebo v zimě ledovou plochu na multifunkčním hřišti.

Park na soutoku Chrudimky a Labe město revitalizovalo za evropské dotace v roce 2014. „Územní studie říká, jak park vhodně doplnit. Chybí tam například bistro s malými skladovacími prostory, studie ho navrhuje na břehu Labe v centrální části, na druhé straně je koupaliště Cihelna. V tom místě se zvažuje varianta přívozu na druhou stranu břehu,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/ČSSD).

Zdravé bistro

Občerstvení se může rozšířit o mobilní sezonní stánky, především v letních měsících. „Zpracovatelé studie si dělali analýzu mezi návštěvníky parku, z toho vyšlo, že lidé tam nechtějí velkou restauraci, ale bistro, které bude disponovat zdravým občerstvením, ne žádný fast food,“ řekl Rychtecký. Autoři studie uvedli, že multifunkční hřiště, kde lze hrát míčové sporty, by bylo možné využít i v zimě. Mohla by tam přes zimní sezonu vznikat ledová plocha a konat se tam veřejné bruslení.

Čtěte také

Město také chce dokončit odbahnění Čičáku, které opakovaně odložilo, naposledy na konci loňského roku, tehdy se přihlásila jediná firma a nabídla cenu, kterou radnice neakceptovala. Prioritou podle Rychteckého zůstává příroda a sport. Město počítá se zachováním přírodního rázu parku, je možná další výsadba dřevin a rostlin, vznik tůní, revitalizace Spojilského odpadu a mohla by tam vzniknout naučná stezka.

Studie také doporučuje doplnit veřejné osvětlení, které by mohlo být na solární pohon, nebo rekreační prvky, například workoutová hřiště, a nové lavičky a koše. Provoz parku by z části mohl fungovat s koncesionářem, už teď tam jsou sportovní subjekty, které provozují loděnici a půjčovnu paddleboardů. „Zvažujeme, jestli nejít cestou koncese, někdo by mohl mít na starosti půjčovnu sportovních pomůcek a ještě víc využít život na řece,“ řekl Rychtecký.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související