Obchodníci v pardubické ulici 17. listopadu chtějí zabránit vzniku cyklopruhu

4. říjen 2021

Pardubické zastupitelstvo projedná v říjnu petici obchodníků a majitelů domů, kteří si nepřejí v ulici 17. listopadu cyklopruh.

Ubylo by tam parkovacích míst. Dodavatelské firmy by tam obtížně vykládaly zboží. ČTK to řekl obchodník a iniciátor petice Jan Svoboda. "Nás obchodníky si vzali jako rukojmí. Do obchodů jezdí dodavatelé, ti musí někde zastavit a zboží vyložit. K nám dováží koberce, které mají 150 až 200 kilo, kolikrát to skládáme až hodinu. A zákazník si pak pro zboží přijede," řekl Svoboda, majitel domu a obchodník s bytovým textilem. V ulici 17. listopadu je například také květinářství, prodejna se sportovním oblečením a potřebami, zdravotnickými pomůckami.

Ať cyklisté jezdí jinde

Petici podepsalo 46 lidí, kteří tam podnikají a mají domy. Podle Svobody se cyklopruhem sníží bonita nemovitostí. Navrhuje proto, ať cyklisté jezdí jinudy a vyhnou se frekventované ulici. "Jedna skupina by se cyklopruhem viditelně zvýhodnila. Tak ať to objedou Štefánikovou ulicí. Dali jsme do petice plánek, kudy by mohli komfortně jet a nebyli by ohrožení na zdraví," uvedl Svoboda. Obchodníci už podle něj jednali s minulými vedení města, nic se ale nezměnilo. Navrhovali parkovací zálivy zapuštěné do chodníků. "Nám nejde o dlouhodobé parkování, nám jde o možnost zastavit a odjet. Že to někdo překračuje dlouho, to si musí vyřešit městská policie," dodal Svoboda.

Město reaguje na změnu zákona

Město chce úpravou ulice, která není dost široká a projede po ní kolem 1200 cyklistů denně, reagovat na změnu v silničním zákoně. Od ledna vyžaduje, aby motorová vozidla měla při předjíždění cyklistů 1,5 metru odstup. Za porušení bude hrozit pokuta až 2000 korun. Na frekventované silnici jezdí vozy MHD, cyklisty by nemohly předjet, což by dopravu zdržovalo.

Kromě petice mají zastupitelé na říjnovém zasedání projednat i dopravní změny v ulici 17. listopadu. "Bude to zcela na rozhodnutí zastupitelstva, zda dají přednost chodcům, bezpečnosti cyklistů, preferenci dynamické dopravy nebo zachování 40 parkovacích míst," řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související