Oběti holokaustu připomene v Chrudimi dalších jedenáct mosazných destiček

23. červenec 2019

V Chrudimi se na ulici objeví další kameny zmizelých. Mosazné kostky se jmény upozorňují na tragický osud těch, kteří ve městě kdysi žili.

Za války ale museli nasednout na vlak, který pro většinu z nich znamenal smrt. Mezi oběti holokaustu patří i osmdesát chrudimských Židů. Zmizely celé rodiny. A právě je připomínají destičky v dlažbě.

První kameny položil Gunter Demnig v Chrudimi v roce 2017. Mají připomenout jména lidí, kteří v domech žili a byli zavražděni. Ty lidi zase vrátit do vzpomínek, vysvětloval tehdy svůj nápad. A Chrudim má obětem holokaustu co vracet. Z 87 židovských obyvatel přežilo válku jen sedm.

Obyvatelé Chrudimi zmizelí v transportech jsou zpět

Německý umělec Gunter Demnig zasazuje do dlažby v Chrudimi kameny zmizelých

Na několika chrudimských ulicích jsou zvláštní mosazné kostky. Stolepersteine - kameny zmizelých mají připomínat tragický osud židovských obyvatel města.

A židé to neměli ve městě lehké ani před nástupem do transportu, upozornila archivářka Alžběta Langová. „V Chrudimi přežila paní Mandelíková, dáma těsně přes čtyřicet let, která potom napsala vzpomínky a ta tam dost smutně popisuje, že i když se toho báli, tak nakonec se do transportu i těšili, protože si dávali takovou naději, že budou v nějakém ghettu, jak jim bylo slibováno a kde budou takzvaně mezi svými. To si nemohli představit, jak to tam ve skutečnosti vypadá. A že už nebudou muset čelit ústrkům a ponižujícímu jednání většinového okolí.“

Na chrudimských ulicích je teď dvacet jedna zlatých značek. Domluvená je už třetí pokládka v pořadí, říká starosta Chrudimi za ANO František Pilný. „Aktuálně by těch kamenů mělo být jedenáct a chceme v tom pokračovat tak, jak to tu bylo započato. To je jedna z variant, jak připomenout naši minulost, a podle mě naprosto správná.“

Další kameny zmizelých by se ve městě měly objevit na začátku září.

Spustit audio

Související