Oceněný studentský projekt Alpateam bojuje se šikanou na školách

17. únor 2021

Cenou Gratias Tibi ocenila vloni organizace Člověk v tísni dva studenty z Litomyšle, Filipa Špinku a Štěpána Hartla za jejich projekt Alpateam. To je spolek, který se zabývá problematikou mezilidských vztahů se zaměřením na šikanu a kyberšikanu.

Nápad je originální tím, že vsází na takzvaný peer to peer prvek, kdy se oběti šikany se svými problémy raději svěří vrstevníkům, než učitelům, rodičům, případně lidem na druhé straně nejrůznějších linek pomoci. Motivací obětem mají být rozhovory: „Děláme rozhovory se známými osobnostmi, uspořádali jsme debatu a celkově se snažíme šířit větší povědomí o šikaně.“ Jednou z prvních osobností byl David Kraus, který navíc nazpíval písničku Nemůžeš se pořád dívat zpátky k výukovému filmu,“ říkají zakladatelé Alpateamu.

Také samotný název spolku má zajímavý původ. Označení Alpateam vzniklo podle zvířete alpaky „Ani nevím, jestli je to pravda, ale říká se, že alpaky žijí v lichém počtu. Ale lidé, když jsou třeba ve třech, tak ten jeden je vždy trochu odstrčený. Tak jsme si to zvolili jako naše logo,“ říká Štěpán Hartl.

Jak to začalo

Myšlenka založit Alpateam přišla asi před třemi lety. „Byl jsem na fotbalovém zápasu, kde jsem se setkal s radikálními fanoušky, kteří o mě začali típat cigarety, různě na mě pořvávat a to jsou ty mezilidské vztahy. Na ten popud jsme se rozhodli, že bychom mohli dělat osvětu.“

Spolužáci šikanují a nahrávají chlapce ve škole

„Říkal jsem si, že by to šlo i lépe. Žijeme tu v bublině, myslel jsem, že je normální, že lidi jsou tady takoví, že vás ani nepozdraví. V zahraničí stačí říct „ahoj“ a hned jsou všichni rozzáření, povídají si s vámi. Po návratu do Česka to byla taková facka. A to mě probralo a řekl jsem si, tak to pojďme zkusit nějak rozproudit,“ popisuje zrod nápadu Filip Špinka.

Jak Alpateam funguje?

Projekt je aktivní především na sociálních sítích. „Jak jsme říkali, že natáčíme rozhovory, tak ty mají být motivací pro oběti šikany. A také jsme natočili výukový film, který bychom rádi prezentovali ve školách. Je to kriminálně laděné drama, se kterým nám pomohli filmaři ze školy v Písku,“ dodává Štěpán Hartl.

Gratias Tibi
To je cena za občanskou aktivitu mladých lidí, kteří pozitivně ovlivňují život ve společnosti. „My jsme o ní věděli jen okrajově, že je to cena za nějaké dobročinné věci, ale nevěděli jsme, že to má takové měřítko. Překvapilo nás, kolik tam bylo lidí, známých tváří, že tam byla televize,“ říkají autoři nápadu.

„Naše filozofie je takové, že nechceme dělat prezentace a přednášky, ale chceme o tom debatovat. A osvědčilo se nám to. Na setkání se nepostavil policajt a něco tam nekázal, ale rozhodili jsme témata. Byli u toho i odborníci, kteří k tomu měli také co říct, debatovali jsme a veškeré dotazy byly hezky zodpovězeny,“ vysvětluje Filip Špinka.

Alpateam se na problém šikany dívá také z druhé strany. „Zaměřujeme se spíš na příčinu šikany. Tudíž nám jde o nějaký well-being. (pozn. kvalitu života) Myslíme si, že práce s třídou, tvoření víc kamarádských kontaktů, víc vztahů a citů, že to je dobrá prevence. Agresoři mají nakonec často větší problémy, než oběť, ale paradoxně je často více manipulováno s obětí.“

Co Alpateam chystá

„Protože jsme vytvořili výukový film, chtěli bychom ho prezentovat, Dostali jsme už nabídky i ze zahraničí, například ze Slovenska. Dále chceme rozšířit tým, jsme jen dva, herec Radim Fiala, který je patron projektu a pár lidí, kteří nám pomáhají. A do budoucna bychom se chtěli zaměřit i na další témata,“ uzavírají Filip Špinka a Štěpán Hartl.

Filip Špinka a Štěpán Hartl při natáčení s Davidem Krausem
Spustit audio

Související