Od Pradědu k Pradědu. Senioři obkrouží republiku na rotopedech

26. únor 2018

Úspěšná akce je zpátky. Po loňském výšlapu do Paříže tentokrát zájemci z domovů pro seniory vyrazí na takovou domácí trasu. Díky projektu Jedeme v tom společně symbolicky objedou Česko a Slovensko.

„Trasa měří 1 800 kilometrů. Startuje se celorepublikově ve stejném čase, a to ve čtvrtek 1. března v 10 hodin. V dalších dnech se bude jezdit od 9:30. Končí se taky ve stejném čase. Vyhlášení výsledků by mělo být online 4. května dopoledne,“ říká Markéta Pokorná z Domova pro seniory Gladera Pardubice.

Jak se počítají kilometry?

Účastníci každý den něco na rotopedech najedou. „Počet kilometrů zapíšeme do aplikace. Během dvou měsíců se budou průběžně sčítat a podle toho se určí konečné pořadí.“

Taky třetí ročník chystá Domov pro seniory Vrbno pod Pradědem. „Naši klienti byli za jeho aktivitu rádi. Tento ročník bude bohužel z pohledu naší účasti slabší. Náš domov je spíš pro méně fyzicky zdatné klienty. Některé přesvědčujeme třeba i kvůli rehabilitaci, protože je rotoped dokáže rozproudit,“ myslí si Markéta Pokorná z Domova pro seniory Gladera Pardubice.

Na rotopedu do Paříže. Senioři šlapou štafetový závod

Pardubičtí senioři vyrazili na štafetový závod do Paříže. Na rotopedech

Jedeme v tom společně. Díky téhle akci přes 500 lidí z různých domovů pro seniory napříč republikou usedá denně ve stejném čase na rotopedy a další šlapadla. Ujeté vzdálenosti si každý domov sčítá. Pomyslná trasa měří asi 2 000 kilometrů.

V Pardubickém kraji se podle dostupných informací zapojí třeba i Domov pro seniory Dubina, Pardubice, SeneCura SeniorCentrum Chrudim anebo Domov seniorů Chrudim. Celkově počítají organizátoři s více než 550 účastníky z přibližně 55 domovů pro seniory.

Vzájemná výpomoc

Letos taky existuje možnost soutěže CykloSrdce 2018. Zařízení s nadlimitním počtem kilometrů je může darovat zařízení s nízkým počtem. Aplikace ale hlídá spravedlivé přičítání, aby domov celkovou soutěž nevyhrál jenom s darovanými kilometry. Zařízení, které daruje nejvyšší počet kilometrů, dostane titul CykloSrdce 2018.

autor: Jakub Malý
Spustit audio