Olympijský park může být v Pardubicích. Šanci má nová Špice

23. září 2015

Minulý týden pardubický park Na Špici uspěl v soutěži Stavba roku Pardubického kraje. Teď by si mohl přičíst další triumf a stát se olympijským parkem při XXXI. letních olympijských hrách, které se budou konat od 5. do 21. srpna 2016 v brazilském Rio de Janeiru.

Záměr zapojit se do projektu Českého olympijského výboru na zřízení regionálních olympijských parků schválila rada města.

„Považuji za náš velký úspěch a příležitost, že se nám podařilo v konkurenci celé republiky dostat do výběru ČOV mezi tři až čtyři města, která mají možnost olympijský park hostit. Je to další důkaz, že jsme městem sportu," řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Čtěte také

Pro Pardubice by hostitelství olympijského parku bylo nepochybně velmi dobrou reklamou.

Město dostalo na opravu parku dotaci, proto teď jedná s Regionální radou Severovýchod o podmínkách, za kterých bude možné takovou akci uspořádat.

Náměstek primátora Jakub Rychtecký teď dostal od radních úkol sestavit do půlky listopadu rozpočet. Olympijský park totiž musí fungovat tři týdny, což bude organizačně i finančně poměrně náročné.

Takhle by měl vypadat Olympijský park na Letné

Pardubice již připravují podrobnější koncept olympijského parku, který chtějí založit na spolupráci s místními sportovními kluby. Srdcem Rio olympijského parku by měl být právě park Na Špici, včetně loděnice.

„Se zástupci Českého olympijského výboru jsme si tuto lokalitu prošli. Je podle nás ideálním místem, kde by lidé mohli společně fandit olympionikům, ale také aktivně sportovat. V parku a v jeho bezprostředním okolí by zároveň měly probíhat turnaje, závody, exhibice a sportovní eventy se zapojením široké veřejnosti. Rádi bychom navázali užší spolupráci i s místními podnikateli,“ dodal náměstek Rychtecký.

Čtěte také

Stejně jako v Olympijském parku na Letné k zimní olympiádě v Soči budou mít lidé možnost sledovat přenosy přímo z olympiády.

Pardubice mají slušnou šanci

Podle mluvčího Českého olympijského výboru Alexandra Klimenta je jednou z hlavních podmínek pro výběr místa olympijského parku to, že město i obyvatelé akci podpoří. Pardubice mají velkou šanci, spolu s nimi i několik dalších měst.

Olympijský výbor, který při minulé Olympiádě vybral jen jeden park (v Praze Na Letné), chce tentokrát dostat atmosféru největšího sportovního svátku na víc míst.

V tom, zda olympijský park v příštím roce v Pardubicích vyroste, by mělo být definitivně jasno koncem roku.

autoři: pta , ba
Spustit audio