Omicron zvedl zájem o testy. Pardubická nemocnice vyhodnotí i 1000 vzorků denně

4. únor 2022 09:15

Počty provedených PCR testů na covid v Česku za poslední týdny výrazně stouply. Není výjimkou, že jich laboratoře v celé zemi denně vyhodnotí i víc než 150 tisíc. Plné ruce práce mají poslední dva roky také zaměstnanci oddělení klinické mikrobiologie v Pardubické nemocnici.

Denně v laboratoři vyhodnotí stovky vzorků covidových testů. „Tady jsou čtyři PCR přístroje, v kterých probíhá zhruba hodinu a čtvrt ta reakce,“ ukazuje primářka oddělení mikrobiologie pardubické nemocnice Eva Zálabská, jak vyhodnocování funguje.

Do každého přístroje vloží jednu destičku, která obsahuje 96 vzorků, přibližně za hodinu to přístroj vyhodnotí a výsledky automaticky přenese do laboratorního informačního systému. Následně vzorky musí vzorky zvalidovat a potvrdit vysokoškolsky vzdělaný laborant.

1200 vzorků je strop

Teoreticky by tak bylo možné vyhodnotit čtyři sta vzorků najednou. Některé přístroje nemocnice koupila, některé má pronajaté. Denně tady vyhodnotí i 1200 covidových testů.

„To se vyvíjí pořád jako na houpačce. Z počátku bylo těch testů stejné množství, pak došlo k útlumu a nyní s příchodem omicronu se to zase zvedlo a k tomu přispívá i plošné testování ve školách a v zaměstnání,“ vysvětluje primářka.

Není to jen covid

Na mikrobiologii se nezabývají pouze covidovými testy, ale mnoha dalšími jinými vzorky z různých oddělení. „Dvě, někdy tři laborantky nedělají nic jiného, než se zabývají covidem. Další laborantky musí zapisovat, protože ne všechno je plné automatizované. Samozřejmě musí fungovat i další složky jako bakteriologie, parazitologie,“ dodává primářka Zálabská.

V minulosti se stávalo, že bylo vzorků k vyhodnocení tolik, že museli na mikrobiologii zavést směnný provoz. I teď bývají dny, kde je potřeba otevřít další směnu a laborantky pracují až do noci.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související