Třikrát a dost! Další očkování proti covidu podle profesorky Bílkové nemají smysl

3. únor 2022

Protiepidemická opatření se rozvolňují. Profesorka Zuzana Bílková to považuje za dobrou zprávu. Podle ní je na rozvolnění správný čas.

„Máme dostatečné množství proočkovaných a omikron je díky tomu mírnější v závažnosti projevů. A to u očkovaných i u těch, kteří covid opakovaně prodělali. Už jsme schopni zvládat takovou infekci doma v posteli, s vitamíny a čajem. Vypadá to, že obávaný koronavirus bude mít postupně stejný charakter jako jiné respirační viry, které způsobují běžné nachlazení, proto je na čase zrušit plošné testování a založit ho jen na dobrovolnosti," míní imunoložka. 

Čtvrtá dávka? Cesta, která nikam nevede

Tři vakcíny jsou podle profesorky Bílkové maximem, které je pro ochranu imunity dostačující.

„Proti žloutence typu B nebo proti encefalitidě se také očkuje třikrát a dost. Je to dostatečné na povzbuzení imunity, aby si vytvořila paměť na ty struktury, se kterými se v rámci vakcíny setká. Čtvrtá dávka, to není správná cesta,“ myslí si Bílková a v budoucnu doporučuje očkovat se po poradě s praktickým lékařem v době, kdy začíná hrozit epidemie, ať už v podobě chřipky nebo onemocnění covid-19.

Nechte organismus vzpamatovat

Profesorka Zuzana Bílková

„Moc bych chtěla poděkovat všem, kteří se nechali očkovat, díky vám vir oslabuje. Ale pokud máte momentálně dvě dávky a jste v produktivním věku a zdraví, o třetí dávce bych teď neuvažovala. Posilující dávku bych si naplánovala až v době, kdy  bude hrozit opět epidemie. A s tím je třeba počítat.

Jiná situace je podle imunoložky u seniorů. „Ale i tam bych s posilující dávkou vyčkala alespoň měsíc po prodělané nemoci,“ vysvětluje Zuzana Bílková.

Nový typ vakcíny

Vakcínou Nuvaxovid od společnosti Novavax by se mělo začít očkovat koncem února. Účinnost staré i nové vakcíny je stejná. Ale princip, na kterém jsou jednotlivé vakcíny založeny, je zcela rozdílný.

Současné mRNA vakcíny používají k aktivaci imunitního systému nukleovou kyselinu, což je skutečně nový trend. Novavax využívá starého principu, podle kterého se vyrábějí desítky let očkovací látky například proti žloutence či chřipce. 

„Vezme se protein, který je virového původu, k němu se přidá látka, která aktivuje imunitu. Tento protein je vpraven do organismu, imunitní systém ho rozpozná, zpracuje a zapamatuje si ho. Kdo se doteď očkování bál, už skutečně nemusí,“ uzavírá profesorka Bílková z Katedry biologických a biochemických věd Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

Spustit audio

Související