Opatovice čekají invazi německých ovčáků. Nejšikovnější pojedou na mistrovství světa

14. červenec 2021

Trochu víc štěkotu se bude od 15. do 18. července ozývat z Opatovic nad Labem. Pořádají tam Mezinárodní mistrovství Českého klubu německých ovčáků.

Tahle soutěž je v podstatě kvalifikací pro mistrovství světa. „Už léta zveme i zahraniční závodníky, aby se mohli naši psovodi a pejskaři porovnat se světem. Poslední dobou to porovnání vychází velmi dobře. Stali jsme se mistry světa v jednotlivcích i v týmech,“ říká zkušený cvičitel psů Luboš Jánský.

Kynologický klasik

Německý ovčák je podle Jánského doslova klasikem v pracovní kynologii. Označuje ho za ikonu sportovní i služební kynologie. Akci hostí fotbalové hřiště přímo v Opatovicích. „Účastníci předvádějí poslušnost a následně obrany. Bude zajištěné i občerstvení. S organizací nám pomáhá obec,“ doplňuje Eliška Provazníková z pořádající Základní kynologické organizace.

Německý ovčák (ilustrační foto)

Jak to bude s opatřeními? „Plně respektujeme rozhodnutí krajské hygienické stanice. Lidé 14 dní po kompletním očkování můžou přijít bez jakéhokoliv prohlášení. Neomezený vstup je pro návštěvníky po prodělaném covidu a s doloženým testem. Když budou diváci sedět na tribuně blízko u sebe, měli by mít roušky.“

Letos domovská organizace slaví 25 let. „Plánujeme sezvat nejdůležitější lidi, kteří kynologickou základnou prošli. Rádi bychom jim poděkovali a pochlubili se tím, jak jsme areál udrželi a jak ho pořád zlepšujeme. Nejlepší vizitkou je právě pořádání mezinárodního mistrovství.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související