Oprava nadjezdu Kyjevská v Pardubicích bude mít zpoždění. Potrvá minimálně do dubna příštího roku

20. srpen 2021 09:15

Nadjezd u pardubické nemocnice bude kvůli opravám uzavřený o několik měsíců déle. Původní termín dokončení rekonstrukce byl letošní listopad, práce ale potrvají až do jara, a to kvůli velmi špatnému stavu mostu, se kterým stavebníci nepočítali.  Jak řidiči, tak cestující v MHD se tak musí připravit na to, že budou místo objíždět až do jara příštího roku.

Oprava mostu Kyjevská u Pardubické nemocnice měla skončit letos v listopadu, práce měly trvat 9 měsíců, ale stavebníci zjistili, že most je v daleko horším stavu, než původně očekávali.

„U rekonstrukcí takové rozsáhlosti a náročnosti bohužel dochází k objevům toho, s čím se v původní projektové dokumentaci nepočítalo,“ říká mluvčí pardubické radnice Radim Jelínek.

Azbest a špatná ložiska

První problém nastal, když firma, která provádí rekonstrukci, našla azbest, který nebyl v žádné dokumentaci zanesen. „Následně musely být přerušeny všechny práce, musela být povolána odborná firma, která může tento nebezpečný materiál likvidovat. Postup likvidace musela schválit krajská hygienická stanice a teprve poté mohl být nebezpečný materiál odvezen,“ řekl Jelínek.

Stavební firma zjistila, že v konstrukci nadjezdu je azbest a že ložiska mostu jsou neopravitelná

Další zpoždění způsobilo zjištění, že ložiska a pilíře jsou ve špatném stavu. „Při prvotním nadzvednutí mostových polí se zjistilo, že ložiska nejde rekonstruovat a budou muset být nová. Také se přišlo na to, že pilíř, který je nejblíž železniční trati, se bude muset dělat víceméně celý znova.“

Práce je navíc potřeba koordinovat se železničáři, kteří v těchto měsících pracují na opravě koridoru. Správa železnic musí naplánovat výluky tak, aby práce nad tratí neohrozily provoz „Není to o tom, že bychom zažádali o výluku a během týdne se dalo realizovat,“ dodal Jelínek.

Oprava mostu Kyjevská bude hotová nejdřív v dubnu příštího roku a původní částka 240 milionů korun se s největší pravděpodobností také zvýší.

Spustit audio

Související