Opuštěné kamenolomy kolem Skutče znovu ožijí

13. květen 2017

Sbíječka, důlní vlak nebo sklad dynamitu. Tohle všechno brzy bude k vidění na Žulové stezce ve Skutči. Město získalo peníze na rozšíření a vylepšení naučné trasy, která vede kolem opuštěných lomů a důlních jam. Po sto letech se do nich kameníci zase vrátí, i když ne doopravdy.

„Celé to území Horek bylo prošpikováno těžebními jámami, u spousty z nich nalezneme pozůstatky těžby. Stačí tady trochu poodhrnout jehličí a uvidíte i zbytky nepovedených celých kostek, které tady nechaly, neměly pro ně význam,“ říká vedoucí skutečského muzea Libor Aksler.

Prakticky každý kámen, kterého se na žulové stezce dotknete, už měl někdo kdysi v ruce. Plánované změny mají kopec za městským koupalištěm oživit. Pomůžou k tomu třeba původní stroje a nářadí kameníků.

Čtěte také

„Prvky jako například beranová štípačka, která se tam bude instalovat u jednoho lomu nebo dlabačka, vrtací kladivo, bude tam střelmistrovský kryt. V jednom místě obnovíme asi 6 metrů staré vlečky, takže tam budou koleje, dva vozíčky,“ říká geolog Jan Doucek.

Skalní výchozy

Kromě skutečných, pevných předmětů, ale stezka nabídne i virtuální výlet do minulosti. „Budete se moci skrze QR kódy dostat jednak k archivním fotografiím míst, k videím, jak se štípe žula, jak se vyrábí žulová kostka, jak se dělá odstřel v lomu, jak houká siréna,“ vysvětluje Jan Doucek, který novinky připravuje.

Čtěte také

Návštěvníci se podle něj mohou těšit i na něco, co nikde jinde neuvidí. Stačí mobilní telefon a důlní vlaky znovu pojedou. „Rozšířená realita, kdy si stáhnete aplikaci a pomocí aplikace se vrátíte zpátky do dob první republiky, takže budete stát v místech, kde stál muniční sklad.“ Úpravy stezky teprve začínají, hotovo by mělo být na podzim.

Lom Kaňon
autor: kop
Spustit audio