Orlům mořským se v našem kraji daří. Obří hnízdo mají u Sopřečského rybníka

19. listopad 2021

Orel mořský je největším dravcem žijícím v Evropě. V České republice byl v 19. století vyhuben a trvalo sto let, než se do české krajiny poseté rybníky vrátil. V Pardubickém kraji hnízdí šest až sedm párů orla mořského.

Můžete je pozorovat například na Bohdanečských rybnících nebo na Sopřečském rybníku na Pardubicku, kde si pár vystavěl hnízdo obřích rozměrů. Podle ornitologa Tomáše Bělky je zřejmě největší v České republice.

Některé páry jsou skutečně velkými staviteli. A když najdou ve svém revíru ideální strom, hnízdo postaví a v dalších letech stále zdokonalují.

„Hnízdo sopřečských orlů je dva a půl metru vysoké. Tento pár ho stavěl deset let, má dva metry v průměru. Nedávno se jim ale kus odlomil, proto si staví ptáci hnízdo ve vidlici vedlejší borovice. Přinášejí tam větve, které aktivně lámou ze stromů. Taková výstavba hnízda trvá několik měsíců. Začnou na podzim, v zimě práci trochu utlumí, a na jaře zase oba ptáci z páru pokračují. Hnízdo je vystláno trávou, lišejníky, drny, aby pro vajíčka vznikla měkká kolíbka,“ popisuje Tomáš Bělka.

Bohdanečské rybníky lákají dravce při výlovu

Orli jsou si věrní. Jen pokud jeden z ptáků uhyne, dochází k výměně. Na štěstí je v České republice dostatek mladých ptáků, kteří mohou pár doplnit.

„Také na Bohdanečský rybnících se orel mořský vyskytuje pravidelně. Je tam i velké hejno jeřábů popelavých. Speciálně v době, kdy se rybník vypouští, se orli na Bohdanečský rybník slétají. A to je potom nádhera,“ popisuje ornitolog Tomáš Bělka z České společnosti ornitologické.

Proč je káně lesní vyhlášeno Ptákem roku 2021? Poslechněte si v rozhovoru.

Spustit audio

Související