Oživují historii a drží vesnickou tradici. Dolní Újezd má svoje muzeum

17. květen 2023

Kousek od Litomyšle najdete obec, do které se zamilovala řada milovníků starých časů. Každou neděli otevírá tamní Regionální muzeum vesnice.

„Založili ho v roce 2004 ve spolupráci s obcí dobrovolníci, kteří postupně nasbírali potřebné materiály a exponáty z celého mikroregionu. Je to na statku, kde máme různé prezentace řemesel jako kovář, bednář, řezník, švec, zámečník, klempíř, truhlář, kolář, tesař, různé zemědělské historické vozy a stroje. V dalších sálech pořádáme tématické výstavy,“ říká obecní zastupitel Jan Švec.

Stovkoví gratulanti

Nová výstava startuje v týdnu, kdy Český rozhlas slaví kulaté narozeniny. Zaměří se na radiopřijímače. „Převažuje Tesla z Pardubic a Přelouče. Jsou to přijímače s příběhem. Nedodali je žádní velcí sběratelé, spíš kamarádi, známí z Dolního i Horního Újezdu, Budislavi, Srubů, Proseče, Sloupnice, Vysokého Mýta, Džbánova, Osíka, Zádolí, Stříhanova, z muzea v Litomyšli. Nejstarší přístroje jako krystalky, kapličky jsme dostali z Hradce Králové,“ popsal Radomil Fait z Klubu oživení historie obce Dolní Újezd.

Rozhlas po drátě

Výstavu rozdělili do několika oddílů. Rádia jsou seřazená podle roků výroby. „Nechybí ani rozhlas po drátě, dobové časopisy pro radioamatéry anebo podobizny prezidentů od Masaryka po Husáka. Připravili jsme i obývák nazvaný Nedělní pohádka, kde leží figurína na divanu a poslouchá. Dál tam je sovětské zátiší s přijímači tamní výroby. Významnou sekci představuje bakelit, hojně využívaný v radioprůmyslu. Rozhlas provází dějiny našeho státu po celou dobu včetně přelomových let 1938, 1945, 1968, kdy byl dokonce v popředí událostí. Rychle šíří informace, a to i na vesnicích.“

Jan Švec by Dolní Újezd představil jako malebnou vesničku. „První písemné zmínky sahají až do 12. století. Kdysi tam paleontologové zaznamenali jeden z nejvzácnějších nálezů v zemi, spodní čelist mosasaura. Momentálně je v Národním muzeu v Praze. Máme značný kulturní život, plesy, masopusty, stavění májek, zábavy a podobně. Za pozornost stojí hlavně Újezdské babí léto, letos 18. a 19. srpna.“

V Dolním Újezdě mají Prahu u Pražský most
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související