Energii mi dodávají mí předci. Přežili horší časy než my, tvrdí pardubický dráteník

11. březen 2021

Aleš Kulhánek je známý pardubický dráteník, který musel kvůli pandemii své řemeslo na čas pověsit na hřebík. Jeho pracovní náplní bylo totiž především pořádání akcí, kde se svými kolegy předváděl devatero řemesel.

Co dráteníkovi dodává sílu překonat nepříznivou situaci v době pandemie? „Energii mi nejvíce dodávají mí předci. Jsem z nich nevětší béčko. Jeden praděda byl četník a pak hospodský, druhý měl fabričku na kachlová kamna, další byl řezník. Pak přišla druhá světová válka, a když po válce dali všechno zase do kupy, tak jim to komunisti vzali. Proti tomu je dnešek brnkačka,“ říká dráteník Aleš Kulhánek.

Z dráteníka zahradníkem

Aby dráteník uživil své tři děti, začal vypomáhat zahradnímu architektovi. A zahradnické řemeslo ho velmi zaujalo.

„Kamarád mého bratra mi řekl, ať si přijdu vyzkoušet zahradničinu. Tak už půl roku děláme zahrady včetně jezírek a různých stavebních úprav. Každý týden je to jiné a skláním se před zkušenými zahradníky,“ říká dráteník.

Obdivuje především to, že zahradník musí mít přesnou vizi, jak bude nově zakládaná zahrada vypadat za deset, dvacet let.

„Je to neskutečné řemeslo, kytky se nedají sázet kdekoliv a kdykoliv. Těch druhů a poddruhů je strašně moc. A když vysadíte nějaký agresivní druh, tak vám do tří let zničí citlivější rostliny,“ vysvětluje Aleš Kulhánek.

Léto ve znamení Drátenických Choltic

Elán do práce, která se vrací ke starým řemeslům, Aleši Kulhánkovi rozhodně nechybí. Na 11. – 13. června sezval padesát dráteníků z celé republiky na zámek do Choltic.

„Pokud to situace dovolí, zvu vás všechny v červnu do Choltic. A pokud se to nepovede v červnu, posuneme akci na podzim. Věřím tomu, že se brzy budu moct vrátit k tomu, co mě baví nejvíc. Seznamovat lidi se starými řemesly,“ plánuje dráteník Kulhánek.

Spustit audio

Související