Pár nových akordů a svět je veselejší. Naučte se hrát na kytaru

16. březen 2021

Jaké předpoklady by měl mít člověk, který se chce naučit hrát na kytaru? Podle profesionálního muzikanta Petra Havrdy se na kytaru může naučit téměř každý. Chce to jen mít do toho chuť a zůstat vytrvalý. Ono totiž nějakou dobu trvá přinutit prsty k tomu, aby pevně držely na místě a ozval se ten správný tón.

„Prvních deset tisíc hodin s nástrojem je potřeba vydržet a pak už to jde samo,“ vtipkuje učitel hry na kytaru a pokračuje: „Kytara je jednoduchá v  tom, že když se trefíte prstem na pražec, tak to prostě ten tón vyloudí. U smyčců nebo dechů je to složitější, tam hraje velkou roli hudební sluch.“

První tři akordy zvládnete rychle

Základem písně je tónika a dominanta. Napětí a uvolnění, o tom je hudba. A tyto dva akordy postačí k doprovodu mnoha písniček. Když k nim přidáte ještě subdominantu, můžete si přehrát celý zpěvník lidových písniček.

„U kytary je prostě fajn, že první tři akordy se dají naučit docela rychle, a člověk už si připadá jako muzikant, který svůj zpěv dokáže doprovodit hrou na kytaru. Ale pokud se chce posunout dál, čeká ho nekonečný příběh,“ říká Petr Havrda, který ví, o čem mluví. Denně trénuje několik hodin, aby mohl působit jako kytarista ve folkové kapele Žalman & Spol.

Bříška prstů se změní v kopýtka

„Nejhorší je zocelit bříška prstů. Struny se musí mačkat hned za pražcem, aby to dobře znělo. Ale bolí to, kytaristům se časem vytvoří mozoly, říkáme jim kopýtka. Když jsem se začínal učit, tak mě to tak chytlo, že jsem jel až do krve. Ale nebyl jsem sám. Kytarista světového jména George Harrison to měl podobně. Když nahrávali desku, po kytaře mu po čase začaly stékat kapičky krve,“ směje se Petr Havrda, a jedním dechem dodává, že tím rozhodně nechce odradit posluchače od toho, aby začaly nový život s novou kytarou.

Jakou kytaru koupit pro začátečníka a podle čeho se učit? Pusťte si záznam a uslyšíte i píseň z nového alba Žalmana.

Spustit audio

Související