Pardubice budou celý týden žít uměním

14. červen 2015

Slavnostním zahajovacím průvodem a tradičním vypouštěním balónků se zrcátky odstartuje v úterý 16. června patnáctý ročník festivalu Zrcadlo umění.

Přehlídka souborů amatérské kultury Pardubického kraje, která patří k jarní části Městských slavností, se věnuje každý den jednomu uměleckému oboru. Během čtyř dnů tak bude město nejprve malovat a hrát divadlo, poté muzicírovat, další den zpívat a nakonec tančit.

Úterní dopolední zahajovací průvod Zrcadla umění povede z třídy Míru na Pernštýnské náměstí. Právě odtud pak stovky dětí vypustí v 10 hodin tradiční balónky. Poté se rozběhne program i na dalších místech v historickém centru, např. na Příhrádku, v Galerii města Pardubic, Mázhausu či na zámku.

„Část festivalu se letos přesune i na nově opravenou třídu Míru. Kromě dvou úterních průvodů – ráno a odpoledne – tu bude první festivalový den i Vědeckotechnický jarmark Univerzity Pardubice.

Zrcadlo umění 2013

Ve středu v podvečer pak rozezní hlavní pardubickou tepnu dechové orchestry,“ sdělil za organizátory Tomáš Urban, pověřený vedením Kulturního centra Pardubice, a doplnil, že součástí amatérské přehlídky budou ve čtvrtek také soutěže – Pardubický skřivan nebo Perníkový slavík.

Páteční taneční program a zároveň i celý festival uzavře galavečer „Doteky tance“. Přehlídka dospělých tanečních souborů z Pardubic a okolí začne na Pernštýnském náměstí ve 20 hodin.

autor: pta
Spustit audio