Pardubice chtějí kasárna TGM, vzniknout by tam mohla nová čtvrť

11. březen 2016

Pardubice chtějí koupit od armády budovy bývalých Masarykových kasáren na Zborovském náměstí. Městu už patří většina pozemků, dokud ale nebude vlastnit i objekty, nemůže území nijak využít.

Pokud se to podaří, bude to první krok k plánu postavit v místě prakticky novou čtvrť.

Kasárna pro železniční pluk byla slavnostně otevřená v roce 1927 a dostala název Masarykova. Tak se jmenovala do roku 1939, kdy objekty zabrala okupační armáda. Po osvobození sloužil areál jiným vojenským útvarům. Po sametové revoluci se název vrátil, ale armáda stav posádky postupně snižovala a nakonec místo v roce 2011 opustila úplně.

Město přitom historicky vlastní pozemky část budov, o ty zbývající objekty neúspěšně několik let usiluje. Úsilí se nakonec vyplatilo, protože ministerstvo obrany, které se ještě předloni snažilo prodat budovy za 35 milionů, postupně snížilo cenu až na milionů šest.

Finančně obchod pro město příliš výhodný není

Jak řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková z hnutí ANO, je to strategické území na atraktivním místě. Radnice má přitom vizi postavit na místě kasáren samostatnou malou čtvrť se vším, co k tomu patří. Samozřejmě ne vlastními silami, město by maximálně celý areál zasíťovalo a vyřešilo dopravní napojení, následně by buď jako celek nebo po částech nabídlo i se stávajícími budovami k prodeji jednotlivým developerům.

Kasárna TGM v Pardubicích 5

Může se zdát, že město má těch prázdných areálů už dost. Je fakt, že bývalá Tesla na Kyjevské stále chátrá a ani areál na Hůrkách není úplně využitý. Pokud jde o Teslu, tam momentálně už existují zájemci a do dubna by měli dát městu své nabídky.

V bývalé Tesle by mohly být zdravotnické služby, které by nekonkurovaly krajské nemocnici, ale její činnost doplňovaly, třeba domov pro seniory nebo léčebna dlouhodobě nemocných.

Čtěte také

V této lokalitě také chybí větší obchod a jistým doporučením pro budoucí investory je zachování objektu Telegrafie, který tvoří hlukovou bariéru pro čtvrť Pardubičky. Podle posudku je ve velmi dobrém stavu. Území bude také potřebovat 600 parkovacích míst.

Areál Hůrka je problematický. Zastupitelé minulý týden odložili prodej pozemků za 15 milionů korun, protože politické kluby ještě chtějí projednat, jestli se město nechystá prodat svůj majetek pod cenou. Společnost Pernštějn City tam chce stavět stovky levných malometrážních bytů, jiný zájemce se za posledních pět let neobjevil.

Kasárna Tomáše Garrigue Masaryka v roce 1927
autor: ba
Spustit audio