Pardubice chtějí odstranit cyklovraky od stojanů u vlakového nádraží. Zatím neví, jak na to

2. únor 2023 10:53

Pardubice zvažují, že odstraní vraky bicyklů, které jsou pod přístřeškem ve stojanech u vlakového nádraží a nikdo se k nim nehlásí.

Podle náměstka primátora Jana Hrabala (ANO) musí radnice nejdřív najít legální způsob, jak to udělat. Ke stojanům, které jsou v místě od léta 2017, se vejde 118 kol. Zničená kola město zatím spočítaná nemá. Námět vzešel od zastupitelů na pondělním jednání.

Čtěte také

Přístřešek se stojany byl součástí obnovy prostoru před vlakovým nádražím, kterou město dělalo za evropské dotace. K tomu tam ve stejnou dobu přibyla cyklověž. Měsíčně si do ní uloží lidé více než tisícovku kol. Za loňský rok tam cyklisté zaparkovali 13 584 bicyklů. Poplatek za celodenní úschovu kola ve věži je 10 korun.

Většina cyklistů využívá venkovní stojany, které jsou zdarma. Jsou dlouhodobě zaplněné. Část míst ale zabírají právě poničená kola, která už majitelé patrně nechtějí.

Nejdřív páska, potom kleště?

Radnice hledá způsob, jak je legálně odvézt. „Musíme zjistit, jestli to umožňuje provozní řád, případně ho uzpůsobit, aby to možné bylo. A pak budeme postupovat v součinnosti s městem,“ řekl starosta městského obvodu I Filip Šťastný (ANO).

Lapače prachu. Na některých kolech jejich majitelé už jistě neodjedou

Podle zastupitele Vojtěcha Jirsy (Piráti) se vytipovaná kola v zahraničí označovala páskou, když si je do určené doby nikdo nevyzvedl, město je odvezlo. Podle zastupitele a poslance Karla Haase (ODS), který jezdí na kole na nádraží a pak vlakem do Prahy, je pod přístřeškem do dvacítky opuštěných kol. Možnost parkovat kolo pod přístřeškem velmi oceňuje.

autor: Honza Ptáček | zdroje: ČTK , Český rozhlas

Související