Pardubice jak je neznáte. Podívejte se na město z telefonní ústředny

4. prosinec 2019

Před 39 lety začala stavba jedné z nejvýraznějších dominant Pardubic. Přes 100 metrů vysoká telekomunikační věž na levém břehu Labe stojí dodnes a dodnes také plní svou funkci. Nejrůznějšími signály pokrývá celé Pardubicko.

Kompletně dokončená byla věž před třiceti lety, na podzim roku 1989. Plošiny na jejím vrcholu nabízí netradiční výhledy na krajské město a jeho okolí.

Na stavbě telekomunikační věže se podílel i Evžen Báchor. Celá věž je odlitá z jednoho kusu takzvaného taženého betonu. Pracovalo se nepřetržitě, 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. „Betonárky jely na plné pecky, čerpadla jela pomalu, myslím, že to bylo asi 12 centimetrů za 24 hodin. Mezitím beton tvrdnul, takže se to pomalu posouvalo nahoru, až do osmdesáti metrů.“

73 metrů nad městem

Evžen Báchor ale zároveň dodává, že na betonování se přímo nepodílel: „My jsme přišli k hotové hrubé stavbě a zjednodušeně řečeno jsme ji vybavili. Dělali jsme například schodiště, plošiny a tak dále.“

Pohledem na jih vidíme kostel v Mikulovicích i v Chrudimi

Autorem návrhu věže je architekt Tomáš Dohnal a jak sám Českému rozhlasu řekl, původní návrhy věže vypadaly jinak. Jelikož ale stavbou byl pověřený podnik Průmstav, který pomocí taženého betonu stavěl sila, bylo rozhodnuto, že stejnou technologií bude postavená i věž.

Do věže jsme se vydali s technikem Českých radiokomunikací Zdeňkem Lorencem. Vydáváme se do šestého patra, to je podle Lorence zhruba v 73 metrech. Celková výška včetně vysílače je 103 metry. „Neslouží jen k šíření rozhlasového a televizního vysílání, ale i k datovým přenosům a signálu mobilních operátorů,“ vysvětluje Lorenc.

Střecha horní nástavby je přibližně v osmdesáti metrech. Před deseti lety ale na ni byl dosazený ještě jeden vysílač a tak výška věže přesáhla 100 metrů. Mimochodem, z onoho střešního vysílače se šíří i signál Českého rozhlasu. „Technologie se neustále vyvíjejí, vysílače se mění. Jen tady na věži jsou desítky různých antén a vysílačů,“ doplňuje Lorenc.

TKB Pardubice

Příprava na stavbu a projektování začalo v roce 1979, o rok později začala samotná stavba. Základy věže sahají přibližně do 15 metrů pod povrchem a jsou zapuštěné do skály. Trup věže je odlitý z jednoho kusu betonu. I s vysílačem umístěným na střeše je podle Českých radiokomunikací celková výška 103,3 metrů. Zkratka TKB znamená telekomunikační budova.

Vstup veřejnosti do věže není za běžných okolností možný. Stavba je totiž čistě technická a dovnitř proto může jen proškolený a poučený personál. I naši redaktoři museli s podmínkami souhlasit a z bezpečnostních důvodů mít na hlavě i helmu.

Restaurace? Jen mýtus

Mezi obyvateli Pardubic se často mluví o tom, že nahoře měla nebo mohla být restaurace. Podle architekta Tomáše Dohnala je to ale nesmysl. Stavba prý byla od počátku projektovaná jako čistě technická a účelová stavba. Telekomunikační věž byla kompletně dokončená přesně před třiceti lety, na podzim roku 1989.

autor: Josef Ženatý

Související