Pardubice koupí pozemky pro stavbu parkovacího domu u nádraží

25. září 2020 09:21

Pardubice koupí pozemky pro stavbu parkovacího domu, který je součástí chystaného terminálu Jih. Rozhodli o tom dnes zastupitelé, kteří stavbu zároveň podpořili. Terminál pro MHD, železniční a osobní dopravu chce město stavět v letech 2023 a 2024.

Terminál v budoucnu podle města pomůže snížit dopravu u vlakového nádraží. Bude možno k němu přijet autem i autobusem a povede od něj lávka, která překlene kolejiště a vyústí na nádraží. Lidé tak nebudou muset z Dukly objíždět celé město.

Nová křižovatka, rozšířený příjezd

Město chce upravit křižovatku ulic Teplého a Pražská, rozšířit ulici K Vápence, postavit kruhový objezd a přestupní terminál MHD. Cena je kolem 45 milionů korun. Dopravní podnik má stavět parkovací dům v hodnotě 300 milionů korun. V nákladech je zahrnutý i nákup potřebných pozemků za 28 milionů korun od společnosti Enteria.

Čtěte také

Pro dopravní podnik bude investice náročná. Město mu proto nabízí pomoc v podobě placení až 5,6 milionu korun ročně, pokud bude provoz parkovacího domu ztrátový. Podle ekonomického modelu by při obsazenosti 60 procent stálo parkovné na 24 hodin 50 korun. Parkovné za měsíc by stálo méně než 1000 korun.

„Kalkulace je nastavená z aktuálních zkušeností z jiných měst a podle cenové politiky parkovacích míst v Pardubicích. Je jasné, že parkovací dům nebude hned první den stoprocentně vytížen,“ řekl ředitel podniku a zastupitel Tomáš Pelikán (Sdružení pro Pardubice).

Parkovací dům má mít šest nadzemních podlaží a výšku maximálně 20,5 metru. Vejít by se tam mělo 562 automobilů, z toho 14 vozidel na zemní plyn a 21 elektromobilů. Zaparkovat tam bude možné i 106 jízdních kol a 11 motocyklů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související