Pardubice mohly být bezvýznamným městečkem. Nebýt Jana Pernera

18. květen 2015

Rok 2015 je rokem zakladatelů dopravy v českých zemích. Jejich památku uctí také už tradiční květnová akce - DEN DOPRAVY ČR 2015.

Kde jinde by se tak mělo stát, než v kolébce dopravy. Pardubický kraj dal světu takové osobnosti jako je průkopník aviatiky Jan Kašpar, konstruktér a Kašparův spolupracovník Eugen Čihák, projektant a stavitel železnic Jan Perner, propagátor všeho nového baron Artur Kraus nebo vynálezce lodního šroubu Josef Ressel.

Napadlo vás někdy, co by byly Pardubice bez železničního koridoru mezi Čechami a Moravou? "Byli bychom celkem bezvýznamným provinčním městečkem. Díky tomu, že byly Pardubice napojeny na železniční dopravu, mohla se rozvinout industrializace 19. století," říká pardubický historik Jiří Kotyk. A proč byla zvolena trasa hlavní železniční trati právě přes Pardubice? Podle Jiřího Kotyka možná i proto, že projektant Jan Perner měl k Pardubicím osobní vztah. Jeho rodiče pracovali v Mlýně Valcha.

Logo

V září uplyne 200 let od narození a zároveň 170 let od úmrtí Jana Pernera

I proto se na podzim 2015 chystá odhalení busty Jana Pernera od akademického sochaře Jaroslava Brože. Ta bude v prostorách vstupu do budovy Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice. Řadu let je také na pardubickém hlavním nádraží vystaven obraz Jana Pernera. Je od neznámého autora a tak galeristé dostali úkol vyzkoumat možného autora tohoto obrazu.

Čtěte také

Den dopravy 20. května už potřetí uctí památku zakladatelů dopravy v českých zemích

  • 9:40 hodin      sraz účastníků u vchodu do areálu Městských hřbitovů v Pardubicích
  • 10:00 hodin    přelet proudových letounů Aero L-39 Albatros nad hrobem Ing. Jana Kašpara
  • 10:05 hodin    pietní akt spojený s kladením květin u hrobu Ing. Jana Kašpara
  • 10:45 hodin    položení květin u hrobů zakladatelů dopravy v českých zemích 
  • 13:00 hodin    představení nového spolku Letecké muzeum Ing. Jana Kašpara, prohlídka leteckého muzea na pardubickém letišti
 

Aviatické menu

Společnost Jana Kašpara vyzývá provozovatele barů, kaváren, hospod a restaurací, aby se do oslav výročí narození Ing. Jana Kašpara zapojily a nabídly svým hostům stylové menu či drink. Jan Kašpar byl výraznou postavou Pardubic. Pocházel z rodiny hoteliéra a majitele legendárního hotelu Veselka Františka Kašpara a jeho zálibu v návštěvách barů, kaváren a hospůdek znaly celé Pardubice.

Logo

„To nás inspirovalo k tomu, abychom do doprovodného programu Dne dopravy tuto aktivitu zapojili. Rádi bychom se ve spolupráci s provozovateli těchto zařízení pokusili vytvořit v Pardubicích prvorepublikovou atmosféru,“ říká na toto téma předseda Společnosti Jana Kašpara Jiří Kotyk.

V loňském roce se do výzvy zapojilo na třicet barů a restaurací, které nabízely například drinky „Spitfire“ nebo „Hořící aviatik“, nebo taky třeba řízek „Bleriot“ či steak „Ranvej“. Akce trvá od 20. května, kdy se koná hlavní program DNE DOPRAVY ČR 2015, až do Aviatické pouti první červnový víkend. Zájemci z řad provozovatelů barů a restaurací se mohou do akce přihlásit prostřednictvím e-mailu office@spolecnostjanakaspara.cz, případně na facebooku www.facebook.com/spolecnostjanakaspara.

Hlavní nádraží v Pardubicích
autor: nov
Spustit audio