Pardubice nepodpořily stavební uzávěru na Židově, developer chce ve vnitrobloku stavět byty

27. leden 2022 10:11

Město Pardubice nepodpořilo na základě stanoviska odborníků možnost stavební uzávěry na Židově. Věc vrací městskému obvodu. Lidé, kteří v lokalitě žijí, nechtějí další bytovou výstavbu. Developer tam plánuje výstavbu asi 50 bytů. Obvod jim chtěl pomoci a navrhl stavební uzávěru.

„Právníci, stavební úřad a odbor hlavního architekta posoudil územní plán a hlavně připravovaný územní plán a nedoporučil případ řešit stavební uzávěrou. My jsme to na základě těchto stanovisek uzavřeli,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Současný územní plán i ten připravovaný v lokalitě bytovou výstavbu povoluje. Stanovisko odborníků vzala městská rada na vědomí. „Dostal jsem za úkol projednat to s městským obvodem,“ dodal Charvát. Městský obvod I se bude nadále možností zamezit výstavbě zabývat. Starostka Alena Stehnová (ANO) uvedla, že ona a ani její kolegové nemají právnické vzdělání, proto spolupracují s odborníkem na stavební právo. „Pokračuje to dál,“ dodala Stehnová.

50 bytů ve vnitrobloku

Lokalitu na Židově lemuje hlavní Sakařova ulice, ve vnitrobloku chce developer stavět asi padesátku bytů ve čtyřpatrovém domě s plochou střechou. Vnitroblok tvoří deset činžovních domů a dva dvojdomky. Spolek Zelená pro Sakařku se snaží výstavbě zabránit. Má možnost se účastnit stavebního řízení.

Předseda spolku Miloslav Chaloupka se obává, aby nebylo pozdě. „Budeme bojovat dál. Mrzí mě, že se to takhle přetahuje z malé radnice na velkou. Každá strana má jiné argumenty. Trošku z toho cítím politickou nevůli velké radnice se k tomu postavit,“ řekl Chaloupka.

Právník: uzávěra je možná

Obvod spolupracuje s Josefem Filipim, který pracuje na městském úřadě v Litomyšli a zabývá se stavebním právem. Podle něj za určitých podmínek stavební uzávěra možná je. „Pořízení změny územního plánu a stavební uzávěry je věcí samosprávy, tedy věc politická. Zastupitelstvo města Pardubic, pokud bude chtít, je oprávněné schválit změny územního plánu,“ řekl Filipi.

Pokud zastupitelé ve změnách územního plánu nepovolí stavební parcely v dané lokalitě, mohou pak přistoupit ke stavební uzávěře. Pak je ovšem riziko, že majitel parcel napadne město soudně, řekl Filipi. „Samospráva si musí vyhodnotit, jaký veřejný zájem je ochotná chránit a jaké riziko je ochotná přijmout,“ řekl Filipi.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související