Pardubice prověří, jestli světla na novém stadionu nepřekračují světelné limity

14. únor 2023 07:50

Pardubice prověří, jestli světla na opraveném fotbalovém stadionu nepřekračují světelné limity. Město zaznamenalo stížnosti obyvatel, kteří bydlí v okolí. Na stadionu, který je v centru města, se první únorový týden hrály dva fotbalové zápasy.

„My jsme zaznamenali stížnosti na sociálních sítích i oficiální formou na odbor životního prostředí. Samozřejmě se jimi intenzivně zabýváme. V tuto chvíli to řešíme ve spolupráci se stavebním úřadem, který by nám měl sdělit stanovisko,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Pár zápasů ročně

Na stadionu se zatím svítilo dvakrát, 1. února a 4. února. Večerních zápasů, kdy bude nutné sportoviště nasvítit, bude podle Hrabala několik ročně. Na stadionu hraje FK Pardubice, podle Hrabala klub nepatří k nejatraktivnějším týmům Fortuna ligy, uvedl.

„To nemyslím nijak zle. Časy výkopů určuje hlavní vysílatel, vždycky se soustředí na to, aby se vysílalo ze Sparty, Slavie, Plzně. Pardubice nejsou v prvním kolem výběru,“ uvedl primátorův náměstek.

Téma otevřel městský zastupitel Filip Sedlák (Naše Pardubice) na Facebooku. „Já se nyní obracím na krajskou hygienickou stanici, na památkáře, na stavební úřad a budu chtít vědět, zda je to takhle vše podle pravidel v památkové zóně a v zastavěné oblasti města, kde žije řada lidí,“ napsal. Jeho status má desítky reakcí.

Svítí moc, nebo akorát?

„Pokud světla budou v pořádku, i když pro některé lidi může být pocitově osvícení ploch nadměrné, tak to stanovisko budeme respektovat. Pokud se ukáže, že nějaké normy jsou porušené nebo zhotovitel stavby nedodržel postupy, tak budeme požadovat nápravu,“ dodal Hrabal.

Stadion Arnošta Košťála je ze 30. let minulého století, město připravovalo jeho generální modernizaci. Stavební práce trvaly necelé dva roky a stály 424 milionů korun. Nově má sportoviště parametry pro nejvyšší fotbalovou ligu.

autoři: pta , ba | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související