Pardubice se zapojí do pilotního projektu na zálohování PET lahví a plechovek

16. únor 2023 11:15

Pardubice se zapojí do projektu zálohování PET lahví a plechovek. Patrně v létě začne ve dvou prodejnách společností Lidl a Kaufland. Radnice díky tomu získá vytříděný odpad, což jí ušetří peníze.

„Kromě benefitů, které by z této iniciativy měla příroda a zákazníci, by projekt pomohl i městu. To by získalo již vyseparovaný odpad, tedy jednolitou homogenní složku, kterou by nadále nemuselo třídit, což by ušetřilo finance," řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Za prázdné lahve body do prodejny

V Pardubicích budou obaly zálohovat v Kauflandu v Bělehradské ulici a v prodejně Lidl v Poděbradské ulici. Odpad si město odveze na své náklady. V době pilotního projektu nebudou zákazníci za obaly dostávat zpětně peníze, ale na konto se jim budou připisovat body, které uplatní během nákupu v prodejně.

Čtěte také

Zálohový systém PET lahví a plechovek funguje ve 12 zemích Evropské unie, přičemž například v sousedním Slovensku ho spustili začátkem loňského roku.

„Nejprve se musí připravit a podepsat příslušné smlouvy. Následně se musí samotné prodejny upravit a nainstalovat do nich separační automaty. Zapojení města do ostrého provozu vidíme na léto,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča. Zálohování PET lahví a plechovek je jedním z kroků, jak ochránit přírodu před znečištěním a zbytečným plýtváním zdroji, a to díky tomu, že z použité lahve nebo plechovky může opět vzniknout nápojový obal, uvedl.

„Toho lze dosáhnout i u lahví, které jsou vytříděny do žlutého kontejneru, v tomto případě je však proces recyklace a nového využití komplikovanější. Tyto lahve a plechovky se totiž rozdělují až u zpracovatele, navíc se jich daří recyklovat jen polovina. Proto je systém zálohování PET lahví a plechovek efektivnější,“ dodal Míča.

Je nutné vracené PET lahve sešlapávat, nebo se to naopak nesmí? Systém nám popsala náměstkyně primátora Jiřina Klčová. Poslechněte si její odpověď.

autoři: pta , ba | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související