Slupky z brambor pod zámkem. Pardubice chrání bioodpad před špatným tříděním

30. březen 2022

Před víc než rokem se pardubická radnice rozhodla vyzkoušet, jestli má smysl třídit bioodpad i na sídlištích. Do té doby si mohli hnědé kontejnery objednat jen lidé z rodinných domů nebo školy a školky. Pilotní projekt na sídlišti Dubina ale skončil neúspěchem, lidé do nádoby vyhazovali i směsný odpad, který obsah znehodnotil. Služby města to ale nevzdaly a rozhodly se nádoby zamknout. Klíče dostali jen ti, kteří opravdu biologický odpad třídit chtějí.

„Takhle to krásně vypadalo, když to dneska ráno svezli. Zbytky zeleniny, slupky od brambor,“ tak má podle mluvčí Služeb města Pardubic Kláry Sýkorové vypadat bioodpad. Podle ní se tak zapojili do třídění pouze ti lidé, kteří měli zájem.

Během předchozího natáčení před Vánoci bylo v kontejneru mnoho věcí, které do něj nepatřily jako plechovky, plast, netříděný odpad. Z takové suroviny kompost udělat nejde. „Není možné vyrábět kompost z normálního komunálního odpadu. Na to je nezbytné, aby byl odpad vytříděný,“ dodává Sýkorová.

Kompostárna

Protože lidé dávali do hnědých kontejnerů i odpad, který tam nepatří, jsou teď všechny tyto nádoby na sídlišti Dubina zamčené. „Funguje to. Je to o tom, aby se zapojili lidé, kteří mají zájem, a kdo nemá zájem, ať využívá jiných druhů nádob a nekazí úsilí ostatních,“ říká Jiří Strouhal ze služeb města a otevírá jednu z popelnic.

Zámky bioodpad pročistily

„V kontejneru se nachází odpadu čistý bioodpad, není znečištěn igelity, sklem, jako to bylo dříve, takže si myslím, že ten záměr naplnil očekávání,“ dodává Strouhal.

Služby města Pardubic rozdaly přibližně 200 klíčů těm domácnostem, které mají o třídění opravdu zájem a ty klíče jsou zadarmo. Jiří Strouhal předpokládá, že na jaře a v létě se v sílícím vegetačním období bude zájem ze strany lidí zvyšovat.

Služby města Pardubic budou dál testovat sběr bioodpadu na Dubině. Na podzim výsledky vyhodnotí a rozhodnou, jestli má smysl se do třídění bioodpadu pouštět i na dalších sídlištích ve městě. Lidé si mohou stále klíče vyzvedávat na městském obvodu Pardubice III.

Spustit audio

Související