Pardubická nemocnice má modernější babybox. Je bezpečnější

26. říjen 2016

Technici babybox nainstalovali na místě staré schránky na stěně místní porodnice. Jeho dveře se budou automaticky otvírat i zavírat, když přijde matka, která musí z nouze odložit své dítě. Schránka pro bezpečné odložení novorozenců je v Pardubicích už od roku 2008 a zachránila pět dětí.

Někteří lidé ale přístroj kritizují, protože neschvalují, že usnadňuje matkám v těžké životní situaci rozhodnutí zbavit se svého potomka.

Zakladatelé sítě babyboxů postupně obměňují starší schránky za novější, které mají být bezpečnější a pohodlnější pro odložené novorozence. Letos proto došlo i na zařízení v Pardubicích. Původně vypadal babybox vlastně jenom jako malá vyhřívaná krabice, která uměla dát s určitým časovým zpožděním signál zdravotnímu personálu porodnice, že dovnitř někdo vložil dítě.

Nová technologie

Schránka umí automaticky sama otvírat i zavírat svoje dveře, její senzory dokážou snímat pohyb dítěte, takže třeba můžou zabránit tomu, aby dvířka skřípla dítěti prsty. Vnitřek babyboxu je klimatizovaný a zařízení má navíc náhradní zdroj energie a lépe jištěnou signalizaci na stálou službu.

Pardubická nemocnice má nový BabyBox

Zařízení bude v provozu až od čtvrtka. Technici ho totiž musí nainstalovat a pak vyzkoušet, jestli všechno funguje, jak má. Babybox v Pardubické nemocnici byl dočasně zavřený už od 17. října, takže se po krátké pauze vrací zpět v novém. Pardubický babybox je jedním ze 13 nových modelů, celkem je ale v České republice 70 schránek, většinou jde tedy o starší typy.

Babyboxy mají kritiky

Projekt má sice vcelku velkou podporu lékařů, sociálních pracovníků i veřejnosti, ale je stále kontroverzní. Kritici vyčítají tvůrcům, že schránky "až příliš" usnadňují matkám odložení vlastního potomka v těžké životní situaci.

Podle hlasů některých sociálních pediatrů jsou babyboxy prospěšné i škodlivé zároveň. Matky by podle nich měly jít porodit anonymně do nemocnice a následně dát souhlas s osvojením dítěte. Tato možnost ale často odradí matky, které své těhotenství tají před okolím a bojí se, že pobyt v nemocnici je prozradí. Na druhou stranu je i podle kritiků lepší babybox než drastičtější varianta, ke které někdy sahají zoufalé matky, to je odhození či zabití dítěte.

I samotní tvůrci uznávají, že by byli rádi, aby matky děti neodkládaly a našly jiné řešení své situace. Proto je na každé schránce také kontakt na azylový dům v Praze, kde členové spolku na podporu babyboxů pomáhají matkám dostat se zpátky na vlastní nohy a postarat se o svoje dítě.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio