Pardubická radnice se stěhuje. Primátor bude v bytě na třídě Míru

26. listopad 2017

Na pardubické radnici v pondělí začíná stěhování kvůli rekonstrukci. Úředníci tak budou asi půl roku v náhradních kancelářích.

Do konce roku musí být jižní křídlo historické budovy na Pernštýnském náměstí prázdné. V lednu v něm začnou pracovat řemeslníci. Kvůli havarijnímu stavu budovy je totiž nutné udělat rozsáhlou rekonstrukci. Úředníci i komunální politici tak budou asi půl roku pracovat v náhradních prostorách.

Je radnice opravdu v tak špatném stavu?

Novorenesanční budova je z roku 1894 a je nemovitou kulturní památkou zapsanou do Ústředního seznamu kulturních památek ČR. První opravy radnice dostal v roce 1924 na starosti malíř Jano Köhler, který opravil sgrafita, pak bylo dostavené sociální zařízení.

Na místě bývalé Prokopky v Pardubicích vznikne nové sídlo ČSOB Pojišťovny

V areálu Prokopky zbývá už jen několik budov

V opuštěném areálu po bývalé továrny mlýnských strojů, tzv. Prokopky v Pardubicích vyroste nové sídlo ČSOB Pojišťovny. Ta už pozemky koupila a definitivně tak rozhodla, že centrála zůstane v Pardubicích. Stávající objekt na Masarykově náměstí opustí přibližně do pěti let a nabídne ho k prodeji.

Na další rozsáhlou rekonstrukci si objekt počkal až do roku 1993, kdy byl nově upravený hudební sál tak, aby se do něj dalo hodit přes foyer hlavním vchodem a přibyla tam šatna a terasa se schody do zahrady. Také byla opravená střecha, krovy a fasáda. Jenže už v roce 2005 se zjistilo, že strop a podlahy hudebního sálu jsou napadené dřevomorkou, takže bylo potřeba udělat opravdu velkou opravu včetně nových rozvodů a vzduchotechniky.

Nepomohlo to. Průzkum ukázal, že dřevomorka je i v patře primátora a náměstků a zasáhla také trámy v historickém sále.

Kdy se budou úředníci stěhovat

Tajemník úřadu i jeho kancelář budou už od pondělí v prvním patře budovy magistrátu ve Štrossově ulici. V prosinci se z jižního křídla radnice postupně odstěhují i pracovníci odboru školství, kultury a sportu, ti budou přechodně sedět nad Informačním centrem na náměstí Republiky.

02366352.jpeg

Přestěhuje se i primátor, jeho náměstci a vedoucí kanceláře primátora. Ti budou ve dvou bytech na třídě Míru. Personální a tiskové oddělení pak budou dočasně v sousedních budovách radnice na Pernštýnském náměstí. Důležitá informace pro občany je, že telefonní kontakty na všechna pracoviště zůstávají stejné.

Oprava přijde po Novém roce

Pardubice vstoupily do dějin jako Pordoby. Jak dlouho vlastně existují?

Nejstarší známé zpodobnění městského znaku Pardubic je na klenbě kostela Zvěstování P. Marie z let 1507 – 1515

Na území Pardubic žili lidé už v době kamenné. Odkdy ale malou osadu známe jako Pardubice? Podobný název se poprvé objevil před 722 roky.      

Oprava začne v lednu v jižním křídle, potrvá půl roku a pak se stavbaři přesunou do zbývajících částí budovy. Kromě sanace stropů a opravy podlah jsou v plánu také výměny oken, elektroinstalace nebo opravy sociálního zařízení. Budou u toho i restaurátoři, opraví mozaikové dlažby a štukované omítkové výzdoby.

Práce budou stát přes 66 milionů korun a po dobu rekonstrukce bude zavřený hlavní vchod do budovy radnice, vstup bude možné z bočních křídel, nebude ale bezbariérový. O změnách se lidé dozvědí na webu radnice. Jestli se na úřad chystají, měli by si pro jistotu zatelefonovat přímo úředníkům.

 

autor: ba
Spustit audio