Pardubické horolezení

30. říjen 2016

V Pardubickém kraji jsou jen dvě místa vhodná ke skalnímu lezení v přírodě. Pilíř bývalého vojenského mostu pod nemocnicí a pískovcový lom Škrovád u Slatiňan. I z tohoto důvodu lezci často trénují na umělých stěnách a boulderech v tělocvičnách.

Lezení je stále oblíbenější sport. A to nejen u mladých lidí. Na lezeckých stěnách se už běžně objevují šedesátníci i sedmdesátníci. Podle trenérů lezení není tento sport omezen ani věkem ani kondicí zájemců. Stačí chuť a dostatečná koncentrace.

Lézt začínají děti už velmi malé. V pardubické sokolovně trénují děti i čtyřleté. Ale není to jen o samotném lezení, děti se učí ovládat své tělo, správně dýchat, vázat uzly a v neposlední řadě se učí zodpovědnosti, kdy jistí kamaráda na laně a drží v rukou jeho život.

Bouldering

Bouldering je lezení bez lana na umělé většinou nepříliš vysoké stěně, pod kterou jsou měkké žíněnky, které tlumí pády. Bouldrování je populární hlavně u začínajících lezců díky své nenáročnosti na vybavení a zkušenosti. Stačí lezecké boty a chuť, síla a obratnost.

Na umělou stěnu lezou i pětileté děti

Trénink na umělých stěnách je často využíván lezci v zimním období, kdy jsou pískovcové skály mokré a k lezení nevhodné. Mnohem častěji už je ale lezení na boulderových stěnách chápáno jako samostatný sport, který by měl být zařazen už na příštích Olympijských hrách.

Lezení na Škrovádu

Jediné přírodní lezení v Pardubickém kraji je v pískovcovém lomu Škrovád u Slatiňan. Ani to ale není přirozená skála. Celý komplex vznikl těžbou pískovce, ze kterého se stavěly domy v Chrudimi už od 16.století. Z místního kamene jsou postaveny hradby i kostel Nanebevzetí Panny Marie. V lomech se pracovalo ručně, dodnes jsou na kolmých rovných stěnách stopy po rámových pilách a kamenických kladivech.

Ve Škrovádu je několik stovek skalních lezeckých cest

Od konce padesátých let se do Škrovádu sjíždí lezci a budují nové a nové cesty, kde trénují skalní výstupy. Dnes jich je na stěnách kolem Chrudimky asi pět set. Dokonce jsou zde zbudovány i dvě umělé cesty s umělými výstupy, kterým se pro svou náročnost přezdívá Mučírna.

Když koníček je prací

Náročné rekonstrukce se často neobejdou bez práce lezců a jejich schopnosti pohybovat se v prostoru ve výškách. A tak se mnoha lezcům stává koníček prací. Jen co smyjou barvy z rukou, noří je do magnezia.

David Griger se pokouší o výstup jedné těžké cesty v blízkosti Mučírny ve Škrovádu
autor: KSA
Spustit audio