Pardubické hudební jaro zavítá i do krematoria. Dá si pozor na ironii

29. březen 2023

Podle názvu to vypadá na městský festival, přitom jde o akci krajského formátu. Půlkulatý 45. ročník potrvá od 5. dubna do 31. května. Heslo: od klasiky po Čechomor.

Kromě Pardubic hostí jednotlivé koncerty Vysoké Mýto, Přelouč, Heřmanův Městec, Seč, Choltice a Sezemice. „Z loňských 12 jsme se rozrostli na letošních 16 akcí. Jde o 15 klasických koncertů a jeden doprovodný program, kdy 16. dubna zajistíme hudební doprovod k ranní nedělní bohoslužbě v pardubickém kostele svatého Bartoloměje,“ říká manažer Jaroslav Šlais.

Hvězda dospěje

Pardubické hudební jaro otevře v Domě hudby sedmnáctiletý Daniel Matejča. Ten loni jako první Čech zvítězil v Evropské soutěži mladých hudebníků. „Jsme velmi rádi, že přijal naše pozvání. Na koncertu s filharmoniky zazní Malá suita Clauda Debussyho a slavný Prokofjevův Koncert pro housle a orchestr. On už s pořádající Komorní filharmonií Pardubice spolupracoval. Natáčel právě Prokofjevovo dílo. Na festivalu Daniela Matejču uvidíme ještě při Koncertu vítězů o desáté, přehlídce vítězů lokálních soutěží jako Hraj on-line pro základní umělecké školy v kraji, Organum Regium pro varhaníky anebo kontrabasová soutěž v Holicích. On se tam představí jako někdejší vítěz Kocianovy houslové soutěže. V té době už bude plnoletý.“

Čechomor

Vyprodaný je už teď závěrečný koncert skupiny Čechomor s filharmoniky v Ideonu, stejně jako koncert Pavla Šporcla na Seči s recitací Františka Kinského a Goldbergovy variace v krematoriu. „Tam hrajeme k letošnímu 100. výročí památky. Při dramaturgii jsme museli volit dílo vhodné do daného prostoru, které by ani v nejmenším neinklinovalo k nějaké ironii. Místo je velmi vzácné, vážíme si ho. Vrcholné Bachovo dílo doplněné o filozofické úvahy Marka Orko Váchy je tím, co se tam dá velmi dobře koncertně provést,“ myslí si Šlais.

Na festivalu se představí třeba i sopranistka Kateřina Kněžíková. Vedle slavnějších jmen ale organizátoři vsadili i na některá méně známá jako je třeba trumpetistka Selina Ott.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související