Pedant s fenomenální pamětí. Hudebník Jaroslav Kocian proslavil Ústí nad Orlicí

24. únor 2023

Rodné město na něj myslí dodnes. Jmenuje se tam po něm ulice, základní umělecká škola i tradiční soutěž. Právě uplynulo 140 let od narození významného houslisty, pedagoga a skladatele.

Svoje první housle dostal ve čtyřech letech. Už v osmi komponoval drobné skladby. „Dostala se mi do rukou knížka Vladimíra Polívky, což byl jeho klavírista. Doprovázel ho na koncertních cestách. Vzpomíná v ní na to, jak byl Jaroslav Kocian náročný na přesné provedení notového zápisu a intonaci. Měl absolutní hudební sluch. Pokaždé perfektně připravený, hrál zpaměti,“ říká Lenka Lipenská ze ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí.

Světový ohlas

Na obzoru už je 65. ročník Kocianovy houslové soutěže pro mladé do 16 let. Tu rámuje a umělecky dotváří festival Kocianovo Ústí s koncerty pro širokou veřejnost. Jeho uměleckým ředitelem je Pavel Šporcl. Všechno se odehraje během prvního květnového týdne.

Ředitelka Kocianovy houslové soutěže Lenka Lipenská

„Zazní koncert Jana Kubelíka právě v podání Pavla Šporcla. Tradičně přijede poslední laureátka soutěže Srbka Lana Zorjan. Představí se za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice. Pokud někdo nepreferuje klasickou hudbu, zaujme ho festivalový koncert Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu,“ představuje Lipenská.

Uzávěrka přihlášek do houslové soutěže je stanovená na poslední únorový den. Teď jich podle Lipenské chodí nejvíc. „Účastníci s pedagogy do poslední chvíle váhají, která skladba by byla pro přihlášení nejlepší. Zaznamenala jsem zatím soutěžící z USA, Německa, Rakouska, Slovenska. Dál to na mapě světa pokračuje na východ přes Izrael, Mongolsko, Čínu až po Japonsko. Dorazí tedy děti doslova z celého světa.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související