Pardubické muzeum získalo pušky, které zabíjely na Zámečku

21. červen 2016

Východočeské muzeum získalo zbraně, kterými možná popravovali za heydrichiády české vlastence na pardubickém Zámečku. Devět pušek značky Mauser mělo doposud ve svých rekvizitách Východočeské divadlo. O jejich pohnuté historické hodnotě neměli zaměstnanci divadla až donedávna žádné tušení.

Jak se pušky do divadla dostaly, je záhada a odpověď na tuto otázku se už asi nedozvíme. Zbraně tam jsou ale velmi dlouho, od 40. let minulého století a legenda, že pochází ze Zámečku, se v divadle vypráví od nepaměti. A právě kvůli této pověsti na ně ředitel VČD upozornil muzejníky.

Herci si drželi od pušek odstup

Zbraně se v posledních letech v divadle nepoužívaly, protože divadelníci používají už jiné pušky, dokonalé repliky. A také proto, že o jejich pohnutém osudu se vyprávělo, takže k nim vždycky herci měli odstup, chovali se k nim s určitou pietou a nechtěli s nimi ani hrát.

Historik a odborník na zbraně Jan Tetřev z Východočeského muzea tuhle legendu o zbraních v divadle slyšel už dávno, byl ovšem skeptický. Když ale divadlo v rámci zbrojní amnestie v roce 2014 odevzdalo pušky na policii, zjistilo se, že skutečně byly součástí výzbroje policejního pluku Böhmen, včetně praporu, který sídlil v Pardubicích na Zámečku, takže je to velmi pravděpodobné.

Čtěte také

Zbraně jsou nyní ve sbírkách Východočeského muzea, restaurátoři je ošetří, odstraní drobnou korozi a doplní tak další sbírkové předměty z období heydrichiády. A pokud se Československé obci legionářské podaří zrekonstruovat Zámeček, bylo by podle muzejníků logické část těchto zbraní právě tam umístit. Vrátily by se tak na místo činu.

Jedna ze zbraní, kterou se popravovalo na pardubickém Zámečku
autor: KUB
Spustit audio