Pardubický dopravní podnik je zpět v plném provozu. Dvě linky ale končí

7. březen 2022

Pardubický dopravní podnik se vrací zpět k plnému provozu svých páteřních linek. Počty spojů byly od 24. ledna kvůli pandemii covidu a nedostatku řidičů výrazně omezené. Provoz jedné linky byl i dočasně úplně přerušený.

Na páteřních linkách budou spoje zase jezdit častěji - platí to pro páteřní linky v časech dopravní špičky, tedy ráno a odpoledne. V lednu totiž byla epidemie covidu v Pardubickém kraji na rychlém vzestupu a dopravnímu podniku chyběli řidiči. Proto dopravní podnik přistoupil k tomu, že se jezdilo podle jízdních řádů, které jsou na zastávkách označené jako „všední dny bez školního vyučování“ a také byl na několik týdnů úplně přerušený provoz linky číslo 4. Omezením počtu spojů dopravce snížil počty potřebných řidičů, aby bylo možné obslužnost udržet.

Spoje po 10 minutách místo 13

Změna se týká se linek 5, 6, 8 a 88 a také linky 13. V nejvytíženějších časech ráno a odpoledne se interval mezi spoji zkrátí ze 13 zpět na 10 minut.

Čtěte také

Pro cestující to znamená, že když přijdou na zastávku a budou se koukat do jízdních řádů, platí ode dneška opět hned první (šedě podbarvený) sloupec „Pracovní dny září až červen, dny se školním vyučováním“. O svátcích a víkendech se rozsah dopravní obslužnosti nemění.

Se změnou jízdních řádů jsou sice některé linky opět plně v provozu, jsou ale dvě, které naopak nejezdí. Podle informací na webu dopravního podniku ode dneška úplně končí linka číslo 26. Ta spojovala sídliště Dubina nejkratší možnou trasou přes takzvanou rychlodráhu s Hlavním nádražím. Dopravce uvádí, že výkony této linky jsou přetrasované na linku číslo 8.

Konec linky na letiště

Zároveň od minulého týdne je do odvolání přerušený provoz autobusů číslo 90. Ty spojují hlavní nádrží s terminálem Jana Kašpara na letišti. Tady je důvodem válka na Ukrajině, protože jediné celoroční pravidelné linky z Pardubic létaly právě do této země. Teď nelétá nic a není tedy ani důvod provozovat tuto linku, protože logicky by v obou směrech jezdila zcela bez cestujících.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související