Pardubický exstarosta může dostat dva roky vězení

7. červenec 2011

Bývalý starosta třetího pardubického městského obvodu Dubina Ján Kasič (ČSSD) a vydavatel místních tiskovin Svatopluk Kodet stanou před soudem pro podplácení novinářů.

Vloni v listopadu je policie přistihla, když předávali reportérům televize Prima 60.000 korun, aby zastavili reportáž o Kasičově problematické minulosti. Hrozí jim až dva roky vězení s případným podmínečným odkladem nebo peněžitý trest, řekla dozorující státní zástupkyně Kateřina Pavlíková.

Policie už vyšetřování ukončila. S jeho výsledky byl zatím seznámen Kodet, Kasič však odjel do lázní a měl by si je prohlédnout 18. července.

"Až se s nimi seznámí, komisař spisy sváže a předloží mi je. Předpokládám, že během dvou týdnů poté podám na soud obžalobu," uvedla Pavlíková.

Televize v pořadu Soukromá dramata poukazovala zvláště na Kasičovo působení ve Sboru národní bezpečnosti před rokem 1989. Například v září 1983 zakázal rockový koncert v pohostinství v Kuněticích na Pardubicku. Návštěvníkům dovolil setrvat v restauraci, ale později přijeli další policisté a s pomocí psů účastníky rozehnali. Někteří byli zadrženi a později bylo několik z nich odsouzeno.

Kasič účast na zásahu připustil, ale hájil se tím, že mu to nikdy nebylo kladeno za vinu. Odsouzení z tohoto případu, kteří se po pádu komunismu opět obrátili na soud, prý s žalobou neuspěli.

Politik ČSSD v prosinci rezignoval na funkci starosty, zůstal však zastupitelem městské části a také zastupitelem Pardubic. Zatím má pozastavené členství v ČSSD.

Reportéři televize Prima rovněž koncem loňského roku uvedli, že jim někdo před odvysíláním reportáže opakovaně vyhrožoval fyzickým násilím a zničením jejich majetku. Podle Pavlíkové policie dosud vyšetřování v této věci neukončila ani nikoho neobvinila.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio