Pardubický kraj nařídil povinně nosit roušky. Už dnes večer

18. březen 2020 11:57

Pardubický kraj nařídil povinně nosit roušky. V kraji je 14 potvrzených nákaz koronavirem. Lidé mají nově povinnost zakrývat si ústa a nos na veřejnosti.

Nařízením hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se počínaje středou 18. března od 18:00 zakazuje občanům vstupovat do obchodů, lékáren, zdravotnických zařízení, pošt, bank a do veřejných dopravních prostředků bez roušky, respirátoru nebo jiné ochrany dýchacích cest. Nařízení platí do odvolání.

Netolický podle svých slov není zastáncem restrikcí, ale preventivní krytí ochrany nosu a úst považuje za účinné.

Lidé v Pardubicích začali nosit ochranné prostředky. Třeba roušky, které si sami vyrobili

„Žádáme všechny spoluobčany o maximální respektování tohoto nařízení, které slouží jako ochrana nás všech. Je to pro nás všechny velká zkouška, ale pokud budeme ohleduplní a hlavně disciplinovaní, tak se podaří celou situaci zvládnout. Upřímně žádám, abychom se všemi doporučeními a pravidly řídili a chránili tak sebe a své okolí,“ apeluje hejtman Netolický.

S rouškou do obchodu i autobusu

Zákaz vstupu bez roušky, respirátoru či jiné ochrany dýchacích cest se týká zejména prodejen potravin, pohonných hmot a paliv, hygienických prostředků; lékáren; výdejen zdravotnických prostředků; prodejen tiskovin a tabákových výrobků. Opatření se týká i prostředků veřejné dopravy, sociálních a zdravotnických zařízení, školských zařízení a pošt na území celého našeho kraje.

Z 14 nakažených jsou dva z Pardubicka, na Svitavsku jsou čtyři, na Orlickoústecku osm lidí. Kromě jedné ženy z Litomyšle, která je hospitalizovaná, jsou ostatní v domácí karanténě.

Od půlnoci v celé republice

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) potvrdil Českému rozhlasu, že od půlnoci budou mít povinnost nosit na veřejnosti roušky nebo podobnou ochranu lidé v celé ČR. Podobná opatření, jaká začnou platit dnes večer v Pardubickém kraji, tak začnou o půlnoci platit v celé zemi.

autor: pta | zdroj: Pardubický kraj
Spustit audio

Související