Vodovody a kanalizace reagují na nouzový stav. Virus se podle nich do vody nedostane

18. březen 2020 10:15

I pardubické Vodovody a kanalizace reagují na současnou situaci, kdy byl v celé České republice vyhlášený nouzový stav. Viry se podle společnosti do vody nedostanou.

Čtěte také

I přes karanténní opatření ale většina zaměstnanců musela zůstat  v práci a zajišťovat technický provoz. Jakým způsobem teď společnost funguje a jak se vodaři brání rizikům kontaminace vody s koronavirem?

„Vzhledem k tomu, že pitná voda a nastavení hygienického minima je nastaveno na vyšší maximum než je koronavirus, tak pitná voda v pardubickém regionu zatím není vůbec ohrožená,“ vysvětluje tiskový mluvčí Vodovodů a kanalizací Aleš Hudec.

Virus v kanalizaci není

Podle Hudce zatím není potvrzeno, že by se virus v kanalizacích vůbec vyskytoval. Veškerá hygienická opatření jsou podle něj zabezpečena.

Čtěte také

Společnost na páteční vyhlášení nouzového stavu rychle zareagovala. Uzavřela veškerý zákaznický provoz pro veřejnost. „Dneska jsme v takovém nouzovém režimu, kdy se snažíme dělat jen ty nejdůležitější záležitosti, což se týká provozu vodovodů a kanalizací. Zákaznické centrum je uzavřeno, všechno jde vyřídit dálkově přes náš web www.vakpce.cz,“ dodal Hudec.

Odečty vodoměrů je možné v některých případech provést i na dálku, údaje mohou lidé předat telefonicky nebo e-mailem.

Spustit audio

Související