Pardubický kraj plánuje z bývalé zemědělské školy ve Vysokém Mýtě udělat technické muzeum

29. červenec 2020 11:09

Areál bývalé zemědělské školy ve Vysokém Mýtě čeká v budoucnu kompletní přeměna. Pardubický kraj tam totiž chce vytvořit velké krajské muzeum. Část areálu připadne také vysokomýtské stavební škole.

Areál byl postavený v roce 1903 jako součást tehdejší vysokomýtské Rolnicko-lukařské školy. Byla to pravděpodobně první takto zaměřená škola v českých zemích. Později se rozdělila na zemědělskou školu, která už zanikla asi před dvaceti lety a na stavební, která existuje dodnes a část areálu nadále využívá k odbornému výcviku.

Celý komplex se skládá z šesti budov. Je to historická budova s přístavbou, objekt garáží, dlouhá plechová hala a dvě „standartní“ budovy.

Muzeum a stavební škola

Regionální muzeum má v první řadě zájem o část dlouhé plechové haly, která dřív sloužila ke skladování zemědělské techniky. Muzeum by ji využilo na uchování rozměrných exponátů, jako jsou autobusy, hasičské stříkačky nebo letadla, která plánují také nakoupit.

Hlavní historickou budovu chce muzeum jako depozitář, ale i jako výstavní a reprezentativní prostory. Jeho ředitel Jiří Junek řekl, že by tam dokonce měly vzniknout i prosklené plochy, kde by byla vystavená například historická auta a už při cestě kolem budovy by bylo lidem patrné, že se jedná o technické muzeum.

Z venkovních garáží by pak měly být otevřené depozitáře. Zbytek areálu by si vzala stavební škola a využívala by ho k praktickému výcviku. Pardubický kraj tam chce zároveň postavit novou přístavbu pro potřeby školy.

Aktuálně je hotová studie, která popisuje, jak by měl celý areál vypadat po všech úpravách a k čemu všemu by měl sloužit. Rada Pardubického kraje tuto studii schválila a schválila také zahájení první etapy úprav v příštím roce.

Spustit audio

Související