Pardubický krajský soud uznal vinu i u zbývajících obžalovaných v kauze kladrubského hřebčína

13. září 2022 07:10

Na manipulaci zakázek se podíleli, tresty se jim ale nezmění. Takové je rozhodnutí krajského soudu v Pardubicích, který znovu řešil kauzu přestavby kladrubského hřebčína. Většina z 21 obviněných už byla odsouzená na jaře, u zbývajících čtyř senát potvrdil vinu teď. Celý případ se týká velké obnovy památky za víc než dvě stě milionů korun podpořené evropskou dotací.

Část skupiny obviněných z ovlivňování zakázek řešil soud samostatně. Jde o Metrostav, nástupnické Metrostav infrastructure, Cettus a bývalého oblastního ředitele Metrostavu Jiřího Mottla. Na jaře je soud vyloučil k samostatnému řízení, aby nemusel čekat na výsledky v dalších trestních kauzách, kde figurovali. Zároveň u nich přicházel v úvahu souhrnný trest, to je velmi zjednodušeně trest za podobné provinění v několika různých případech.

Čtěte také

U všech čtyř nakonec soud potvrdil vinu. Podle soudu byli součástí skupiny tvořené zástupci investora, stavebním dozorem, projektanty a stavbaři, kteří se předem domlouvali na zakázkách, měli v předstihu potřebné podklady a pokusili se o dotační podvod.

Pardubický soud ale souhrnný trest odmítl, v podstatě tak potvrdil už stanovené tresty z předchozích jednání. Třeba u bývalého manažera Jiřího Mottla je to podmíněný trest a pokuta, u Metrostavu zákaz účasti na veřejných zakázkách na tři roky.

Rozsudek ale neznamená definitivní konec celé kauzy. Státní zástupce se totiž proti rozsudku odvolal. Požadoval podstatně tvrdší tresty, u firem až šestiletý zákaz pro veřejné zakázky a také vyšší pokuty. Soud se ale ztotožnil s tím, co zdůrazňovala obhajoba Metrostavu, tedy že už tříletá stopka pro veřejné soutěže je velmi citelná a pro firmu bude znamenat velké ztráty. Rozsudek ale pravomocný není.

Spustit audio

Související