Pardubický zámek vystavuje plochodrážní speciál Antonína Kaspera, jen na pár dnů

5. duben 2017

Zlatá přilba je nejstarší motocyklový závod na ploché dráze na světě. Poprvé se jel už v roce 1929, v 60. letech se ale definitivně spojil se jménem Antonín Kasper. Stroj legendy českého plochodrážního sportu je na pár dní vidět na pardubickém zámku.

Mnohonásobný mistr Československa a vítěz Zlaté přilby během své sportovní kariéry získal řadu úspěchů a mimo jiné byl také prvním československým jezdcem, který závodil v britské profesionální lize. Teď svůj motocykl prodal pardubickému Východočeskému muzeu.

„Ani jsem se neotočil a jel jsem, kličkoval jsem doleva a doprava, aby když mě bude chtít předjet, se lekl a ubral. Pak jsem se dozvěděl, že jsem měl asi 80 metrů náskok,“ vzpomíná Antonín Kasper na v závodě Zlaté přilby v roce 1963. Jeden z jeho motocyklů značky Jawa se teď stal součástí sbírky sportu Východočeského muzea.

„Právě na něm jezdil jeden z vítězů zdejšího závodu Zlatá přilba pan Antonín Kasper starší a pravděpodobně i mladší, jelikož i jeho syn získal Zlatou přilbu v roce 1991. Je to v podstatě jediný takový rodinný klan, kterému se podařilo získat tuto trofej ve dvou generacích, což je opravdu ojedinělé,“ vysvětluje kurátorka sbírky Věra Doležalová.


K vidění bude jen vzácně
Modocykl si návštěvníci mohou prohlédnout v pokladně pardubického zámku pouze do Velikonoc. Potom ho muzeum uloží do depozitáře a vystaví jen výjimečně, například na výstavách k výročí Zlaté přilby.

Na nákup motocyklu v tomto případě přispěl Pardubický kraj, dodává ředitel muzea Tomáš Libánek: „Jinak bychom si nemohli takovou akvizici pořídit. Motorku jsme koupili za 150 tisíc, přičemž Pardubický kraj přispěl částkou 100 tisíc.“

„Musím říct, že do poslední chvíle byl tento motocykl opečováván s velkou láskou, je plně funkční a v podstatě by se na něm dalo jet,“ doplnila Doležalová.

Sbírka sportu zahrnuje už tři takové stroje. Nejvzácnějším kouskem je ale motocykl z roku 1928, který jel první ročník Zlaté přilby.

Plochodrážní speciál Antonína Kaspera Jawa 500 DT

„To je motocykl pardubických výrobců Matyáše a Poláka, motocykl značka Grizzly, který je s plochou dráhou a přímo se Zlatou přilbou spjat také velice úzce, protože díky Grizzlymu se ta Zlatá přilba vůbec mohla uskutečnit.

V roce 1929, když pánové Trnka a Hladěna uvažovali o realizaci závodu, potřebovali mít určitý počet účastníků. Ty sháněli první ročník závodu velice těžko, a proto nabídli několik kusů svých motocyklů s tím, když si seženou jezdce, ať je do závodu přihlásí,“ říká kurátorka výstavy.

Čtyřventilový speciál Jawa 500 DT si mohou návštěvníci prohlédnout právě na pardubickém zámku v pokladně, což je trochu netypické.

Proč zvolili tento prostor, dodává ředitel Tomáš Libánek: „Navazuje to na to, co jsme dělali dřív. Tady za námi je drobná vitrínka. V té vitrínce vždycky prezentujeme zajímavé akvizice, které se k nám do muzea dostanou.“ Motocykl Antonína Kaspera si mohou návštěvníci prohlédnout až do Velikonoc.

autor: KUB
Spustit audio