Pardubičtí hasiči otevírají vrata. Návštěvníky čekají v sobotu

21. květen 2024

Jaro bývá tradičně napěchované akcemi pro veřejnost. Třeba na Centrální hasičské stanici v Teplého ulici v Pardubicích bude poslední květnovou sobotu od 9 do 15 hodin Den otevřených dveří.

„Zároveň slavíme 80 let od založení profesionálního sboru ve městě. O historii se dozvíte víc na připravených panelech. Tenkrát sbor vznikal v podstatě při bombardování Parama. Bylo to velmi náročné období,“ připomíná mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Čtěte také

Krocení elektroauta

Připravený je bohatý program s ukázkami včetně výcviku psů v podání Davida Hynka. „Jeho Darren zasahoval v Turecku po zemětřesení v roce 2023 a v Bejrútu po výbuchu v roce 2020. Čeká vás lezecká skupina, ukázka slanění, dopravní nehody. Nově vám předvedeme manipulaci s elektromobilem, protože se neustále prohlubují naše znalosti o problematice zásahu u vozidel s alternativními pohony. Uvidíte, jak se postupuje při vyproštění elektromobilu poškozeného požárem z garáží ven na volné prostranství. Jednotka používá nově pořízené vybavení, takzvané vozíčky.“

Čtěte také

Dál hasiči třeba ukážou, jak postupovat, když se vám v kuchyni vznítí olej na pánvi. „Máme i nové propagační materiály a stanoviště pro děti,“ dodává Horáková.

Sobotnímu DODu předchází ve středu 22. května regionální soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod. Ta začíná v 9 hodin na náměstí T. G. Masaryka v Moravské Třebové. „Tuhle specifickou a náročnou záchrannou činnost provádějí výhradně hasiči. Je to divácky velmi atraktivní. Každý scénář je ojedinělý. Týmy si ho losují. Kromě mechanického vyproštění k činnosti patří taky povědomí o technologiích nejenom v automobilovém průmyslu, znalost alternativních pohonů a dovednosti v poskytování první pomoci.“

Poslechněte si kompletní program Dne otevřených dveří a další informace v celém rozhovoru. Jak se třeba mluvčí hasičů líbí, když má při akci na povel tisíce návštěvníků?

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související