Jedinečný nápad i design. Svět má zájem o hasicí přístroje z Hlinska

19. listopad 2022

Není to jen hasicí přístroj. Je to bod záchrany. S touto myšlenkou produkt české společnosti Amplla také vznikal. Multifunkční hasicí přístroj se současně stává výrazným prvkem interiéru.

První hasicí přístroj představila společnost Amplla, která má sídlo v Hlinsku, v květnu 2022. Svým způsobem je revoluční. Podoba hasicích přístrojů se totiž během více než jednoho století nezměnila. Petr Kokeš, zakladatel společnosti Amplla, se rozhodl podobu i funkci hasicího přístroje povýšit.

V tomto smyslu je motto Přemysla Kokeše jasné. „Když budou věci krásné, nebudeme je chtít skrývat. A když je nebudeme skrývat, budou se nám líbit a budeme je mít stále na očích, tak budou o to bezpečnější.“

Oheň přinesl změnu

Jako architekt se Přemysl Kokeš kdysi snažil hasicí přístroje skrývat. „Nechtěl jsem, aby narušovaly podobu mého návrhu interiéru,“ vzpomíná Přemysl Kokeš. „Potom ale, když jsem já sám při požáru hasičák potřeboval, tak jsem ho nemohl najít. Pochopil jsem, že skrývat něco tak důležitého, není dobrá volba. Začal jsem proto do svých projektů hledat hasičáky, které by byly atraktivní. Ale po světě jsem je nenašel.“

Hasicí přístroje mají stejný tvar, povrch štítů se ale různí

Přemysl Kokeš chtěl původně navrhnout jen několik prototypů pro pár projektů. Nakonec ale v roce 2019 založil firmu, která nyní hasicí přístroje vyrábí průmyslově. „V tom vývoji jsme už tak daleko a je v tom tolik prostředků, že je s úspěchem vyrábíme sériově. Zájem o naše přístroje je skutečně velký," uvádí zakladatel firmy. 

Bod záchrany i naděje

Hasicí přístroj má podobu kruhu. Hasivo, voda, prášek nebo v současné době testovaná pěna, je stlačeno do válce o průměru 76 mm. Uvnitř kruhu je umístěna krytá rukojeť, takže celý přístroj potom působí jako štít a výrazně může pomoci při zakrytí před plameny i během evakuace. Už na zdi působí tento štít jako bod. Bod záchrany.

Hasicí přístroje jsou multifunkční. „Veškeré vybavení vychází z mé osobní zkušenosti a samozřejmě komunikace s odborníky. Když v místnosti hoří, zvlášť třeba plasty, prostor se naplní dusivým černým dýmem. Proto do výbavy hasicího přístroje přidáváme filtrační dýchací masku a brýle, aby neslzely oči. A není to jen pro případ hašení, ale i celé evakuace.“

Detail hasicího přístroje společnosti Amplla

Výbava jednotlivých přístrojů se podle jejich typu různí. „Od člověka, který vyšetřoval na pět tisíc požárů, jsme se dozvěděli, že lidé po úniku z ohroženého objektu litují nejvíc toho, že nemají doklady, ale také fotografie. Že přišli o vzpomínky. Proto jako součást přístrojů děláme také únikový back, kam se tyto věci, třeba na flash disku dají dát a v případě nouze z hasicího přístroje vytrhnout,“ dodává Přemysl Kokeš.

Certifikace a ocenění  

Všechny přístroje vyrábí firma na své základně v Hlinsku a částečně ve Frýdlantě nad Ostravicí. Hlineckou manufakturu denně opustí asi dvacet hasicích přístrojů. Zájem o ně ve světě roste. „Velký zájem projevily arabské státy, Saudská Arábie nebo Spojené arabské emiráty. Pro nás je to zajímavý trh, protože tam musí být hasicí přístroj v každém bytě, ve velkých bytech dokonce dva. Velký zájem o naše výrobky je ale samozřejmě i v Evropě,“ říká Přemysl Kokeš.

Denně se v hlineckém provozu zkompletuje asi 20 hasicích přístrojů

Hasicí přístroje z Hlinska musejí samozřejmě projít certifikací konkrétní země. „Je to poměrně náročný proces. Certifikace ve Spojených státech amerických trvá třeba rok. Zatím vyrábíme spíše kusově, ale až se vše podaří, zprovozníme automatickou linku. Co se týče ocenění, můžeme se pochlubit úspěchem na Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji i prestižními oceněními Red Dot Design Award či iF DESIGN AWARD,“ uzavírá zakladatel společnosti Amplla Přemysl Kokeš.

autor: BRA
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.