Pardubičtí kardiologové mají nové moderní přístroje, urychlí se vyšetření

18. duben 2017

Kardiologové Pardubické nemocnice dostali nové moderní přístroje. Pacienti tak stráví v ordinaci kratší dobu a výsledky vyšetření budou kvalitnější. Vybavení za víc než sedm a půl milionu korun zaplatilo ministerstvo zdravotnictví.

Jde o zařízení na ultrazvukové vyšetření srdce, tzv. echokardiografii. Stávající přístroj byl po deseti letech v provozu, jak se říká za zenitem, teď mají doktoři k dispozici špičkový model. Podle kardiologa Jiřího Vondráka patří k nejlepším, který je momentálně na trhu. Dnes ho mají jen lékaři v Brně, kde je velké výukové centrum.

Nový přístroj má mnoho výhod

Umožňuje 3D zobrazení, tedy prostorové, to zatím na pardubické kardiologii neměli. Přístroj má také větší výkon, snímky jsou přesnější a kvalitnější. Navíc je vyšetření je kratší, což pacienti určitě uvítají.

Nový echokardiograf na kardiologickém oddělení Pardubické nemocnice

Aby ho lékaři využili opravdu efektivně, změnili uspořádání na oddělení. Zařízení je v nové laboratoři a kardiologové můžou pracovat ve dvou sousedních vyšetřovnách. Jiří Vondrák to považuje za přínos nejen kvůli lepším pracovním podmínkám, ale i proto, že ve vedlejší místnosti je další lékař pro případnou konzultaci.

Doktoři dostali ještě dva nové EKG přístroje a jeden defibrilátor, a to díky programu ministerstva zdravotnictví na podporu rozvoje regionálního zdravotnictví. Pro pardubickou kardiologii to je šance posunout kvalitu péče o pacienty o kus dál. Počet lidí, kteří mají problémy se srdcem nebo cévami, totiž každý rok roste.

autor: ba
Spustit audio