Park Na Špici, ZUŠ v Holicích nebo dřevěná svodidla. Známe stavby roku

18. září 2015

Stavbaři, architekti a investoři letos přihlásili rekordních 23 staveb. Porotci hodnotili zvlášť rodinné a bytové domy, stavby občanské vybavenosti, průmyslové stavby, dopravní stavby a veřejná prostranství a nově také obnovu nemovitých kulturních památek.

Volba to nebyla jednoduchá, protože letošní ročník hodnotili porotci jako jeden z nejvyrovnanějších. Slavnostní vyhlášení proběhlo v pardubickém sále Jana Kašpara v budově bývalé reálky.

Cílem této soutěže je upozornit odborníky i běžnou veřejnost právě na takové stavby a podpořit i další investory ke stavbě nových a zajímavých domů.

Stavbaři věří, že krizi už odzvonilo a že těch hezkých a nových staveb bude přibývat.

Veřejnost zvolila rozhlednu Mariánka

Soutěžilo se v pěti kategoriích, které hodnotila odborná porota. Svou stavbu roku ale vyhodnotila i veřejnost, u které se prosadila nová rozhledna Mariánka u Horní Čermné. Získala přes tři tisíce hlasů (z 8,5 tisíc).

Jak dopadlo hlasování odborné poroty? Bodoval Park Na Špici nebo ZUŠ v Holicích:

Rodinný dům s atriem
V kategorii rodinných a bytových domů se setkaly čtyři stavby rodinných domků na míru projektované jejich majitelům a rekonstrukce bytového domu. Porota měla těžký úkol z nich vybrat, nakonec se přiklonila k domu v obci Sobětuchy – Vrcha, který navrhl architekt Karel Thér. „Jeho výjimečnost spočívá v zakomponování atria, kolem kterého se odehrává denní část života,“ uvedl člen poroty Jiří Mottl.

Energeticky pasivní ZUŠ v Holicích
V kategorii staveb občanské vybavenosti porotce okouzlila především budova nové základní umělecké školy, jejímž investorem je město Holice. „Navazuje na funkcionalistické tradice, ale je novátorská jako celek i v detailu,“ zhodnotil stavbu architekt Miroslav Řepa.

Technologické centrum SOMA, Lanškroun

Kouzlo z ledového království
Stavby průmyslu, zemědělství a vodního hospodářství měly tentokrát těžkou pozici vedle technologického centra SOMA GLOBE v Lanškrouně. Architektu Přemyslu Kokešovi a jeho týmu se podařilo spolu s osvíceným investorem vytvořit z bývalého ledového království místních mrazíren něco zcela ojedinělého. „Změnili nevzhlednou srostlici původní železobetonové konstrukce na atraktivní, ale především funkční celek,“ pochválil výsledek architekt Řepa.

Park, který si lidé hned oblíbili
Čtyři silnice, dva parky a jedno sportoviště spolu soupeřily v kategorii Stavby inženýrské a dopravní, veřejná prostranství. Nejvíce bodů získal od poroty Park Na Špici, jehož investorem je město Pardubice. „Díky použití přírodních materiálů, zachování původní vzrostlé zeleně a citlivému zasazení vybudovaných stavebních prvků do vymezeného prostoru působí park velmi přirozeně, vlídně a harmonicky,“ hodnotil stavbu místopředseda poroty Radim Loukota.

Dřevěná svodidla u Nových Hradů

Silnice s dřevěnými svodidly
Zvláštní uznání v této kategorii udělila porota za povedené sladění chráněné krajinné oblasti a stavby projektu Obnova vozovky II/357 u Nových Hradů. „Správa a údržba silnic Pardubického kraje tu musela postupovat velmi citlivě, zvláště při doplňkovém vybavení silnice, protože území podléhá přísnějšímu režimu ochrany přírody. Zajímavým prvkem je použití dřeva na vnější části svodidel,“ zdůraznil člen poroty Drahomír Ježek.

Spojení dávné historie a současnosti v Litomyšli
V kategorii Obnovy nemovitých kulturních památek posuzovala porota dvě stavby z města Litomyšl a nezbylo jí nic jiného, než ocenit obě.

Regionální muzeum Litomyšl

„Zejména za to, jak si architekt Josef Pleskot poradil s nečekanými archeologickými nálezy pod budovou muzea a jak zakomponoval původní středověké cesty do jeho současné podoby, jsme se rozhodli udělit Regionálnímu muzeu v Litomyšli Stavbu roku,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a pokračoval: „Revitalizace Zámeckého návrší a jeho jedenácti objektů je rovněž mimořádným počinem, který na muzeum navazuje a spojuje ho s areálem Zámku. Město Litomyšl jako investor se nebojí netradičních řešení, které vypovídají o dnešní době a na druhou stranu nic neubírají historickým objektům. V tomto ohledu je Litomyšl naší výkladní skříní.“

autoři: KUB , pta
Spustit audio