Parkování u hrádeckých písníků bude letos složité. Na silnicích vyznačili žluté čáry

8. červen 2023 13:15

Na pláže velkých hrádeckých písníků Hrádek a Oplatil na Pardubicku vyrážejí v létě spousty lidí. Letos je tam ale čekají možné komplikace s parkováním a na případné problémy se připravuje i nedaleká obec Dolany.

Na příjezdových cestách v okolí písníků jsou od května nově vyznačené v obou směrech plné žluté čáry vodorovného značení, které řidičům zakazují na úzkých cestách zastavit a stát. V blízkosti přírodních koupališť budou možná těžko hledat volná místa k parkování.

Jedná se o tři označené úseky

První je asi jeden a půl kilometru dlouhý úsek na silnici třetí třídy od Hrádku směrem do Dolan, a to v části od odbočky do průmyslové zóny Explosie až po křižovatku Lázně Bohdaneč a Dolany. Tam jsou žluté čáry namalované po obou stranách silnice.

Dalším úsekem je pak silnice druhé třídy vedoucí od této křižovatky a dál ve směru na Staré Ždánice, značení je v délce také asi jeden a půl kilometr a také po obou stranách.

Třetí úsek je na části silnice vedoucí ze Starých Ždánic kolem betonárky směrem k železniční zastávce Stéblová, tam je ale plná čára namalovaná jen po pravé straně silnice ve směru do Stéblové. 

Podnět dala policie

Změnu úpravy dopravního značení povolil odbor dopravy pardubického magistrátu. Z dokumentů, které úřad pardubickému rozhlasu poskytl, vyplývá, že to bylo na podnět Policie ČR a taky krajské správy silnic jako vlastníka dotčených komunikací.

Podle úřadu je cílem opatření zvýšit bezpečnost provozu v okolí písníků a zamezit tomu, aby auta návštěvníků stojící po obou stranách silnic blokovala dopravu. Už v minulosti tam byly umístěné svislé zákazové značky, ale mnozí řidiči je podle úředníků nerespektovali a vymlouvali se, že značky nebyly vidět kvůli jiným parkujícím autům.

Docházelo pak k nebezpečným situacím. Lidé mířící k vodě se pletli do cesty projíždějícím autům a ztížený průjezd měly sanitky nebo vozidla hasičů.  

Chybí odstavné plochy               

Pro návštěvníky písníků to bude znamenat, že podél silnic označených plnou žlutou čarou by teď už neměli parkovat. To samozřejmě bude pro mnohé problém zvlášť v letních dnech, kdy přírodní koupaliště čelí náporu návštěvníků, ale jiné větší odstavné plochy tam chybí.

Čtěte také

Alternativou tak pro ně můžou být soukromé parkovací plochy, ale tam musí počítat s placením. Například u písníků Hrádek a Oplatil jsou dvě, ale otázka je, jestli tam bude dost míst pro všechny.

Obavy z toho co přinese léto, mají už teď třeba v blízké obci Dolany. Podle nezávislé starostky Renáty Švadlenkové se bojí toho, že se auta z blízkosti písníků kvůli zákazu stání přesunou na příjezdovou silnici do Dolan. To by podle ní mohl být problém i pro místní pískovnu, kam jezdí nákladní auta a je zvýšený provoz. Obec proto letos zažádala o to, aby úřady povolily změnu dopravního značení i na této silnici a nechali tam také namalovat plnou žlutou čáru podél krajnice. 

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související