Péče o krávy, práce na poli. Studenti z Lanškrouna pomůžou podnikům v krizi po celé republice

9. duben 2020 08:10

Studenti Střední zemědělské školy v Lanškrouně jsou připravení pomoct zemědělcům po celé České republice. Na škole studuje asi tři sta mladých lidí z různých měst i z některých okolních států.

Pokud by zemědělské podniky měly nouzi o zaměstnance například kvůli nařízené karanténě, jsou studenti lanškrounské školy připravení jim pomoct s péčí o zvířata, se zpracováním živočišných produktů nebo například s polními pracemi. Někteří žáci zatím chodí pomáhat i do školního kravína.

Škola má celoročně několik kmenových zaměstnanců, kteří se tady o zvířata starají. Jsou to například ošetřovatelé nebo traktoristé. Kromě nich je na škole několik brigádníků z řad studentů, kteří také pravidelně docházejí a starají se třeba právě tady o krávy.

Čtěte také

Ředitel školy David Hruška má momentálně na starost přípravu krav na inseminaci, kdy do nich vloží oplodněná vajíčka, která škola získala z amerických chovů. Krávy teď zrovna žerou a kromě nich se zaměstnanci starají také o koně, různé druhy drůbeže a další zvířata, která tu v celém hospodářském komplexu školy jsou.

Ostatní studenti jsou připravení také pomáhat v zemědělství. Škola je předběžně domluvená už s několika zemědělskými firmami v okolí, že pokud by měly například nějaké zaměstnance v nařízené karanténě, tak tam přijdou studenti lanškrounské školy pomoct.

Ředitel aktivoval studenty e-mailem

Ředitel napsal všem přibližně 300 studentům e-mail, že může taková situace nastat a aby byli připravení. A protože žáci jsou z různých koutů republiky, pomáhal by každý z nich pravděpodobně jen v blízkosti svého bydliště.

Čtěte také

Studenti, kteří nabízejí svou pracovní sílu, se můžou zaregistrovat na webových stránkách Zemědělského svazu České republiky. Je tam proto zřízená speciální záložka s názvem „Koronavirus – aktuální informace“ a kromě důležitých informací pro zemědělce obsahuje také seznam nabídek práce od různých podniků, které shání v tuto chvíli výpomoc.

Do této výpomoci se kromě studentů můžou zapojit i ostatní lidé. Pro studenty je mimořádné, že se teď můžou zapojit ve větší míře, protože nemusí chodit do školy. Ale podobně je na tom i spousta lidí, kteří z různých důvodů nemůžou pracovat a mají čas nebo chtějí prostě pomoct nebo si přivydělat. A i ti si můžou sehnat brigádu právě třeba na stránkách Zemědělského svazu.

Firmy z různých měst tam poptávají traktoristy, pracovníky pro sklizeň ovoce, péči o hospodářská zvířata, práce na chmelnicích, třídění brambor a podobně.

Spustit audio

Související