Pečlivě vybírat, pravidelně servisovat a nevozit nahaté na střeše. Pak budou lyže dobře sloužit

27. listopad 2020

Nad letošní lyžařskou sezónou sice visí velký otazník, ale štěstí přeje připraveným. A kdo se rozhodl pro nákup lyží, ten má nejvyšší čas se po nějakých poohlédnout. Jak ale vybírat? A jak se ně správně starat? S tím nám pomohli Michal a Víťa Kábrtovi z Půjčovny sportovních potřeb Wiki Slatiňany.

„Lyže určitě vybíráme podle toho, jak je člověk zdatný lyžař. Základní poučka je mínus pět až patnáct centimetrů od výšky postavy. Vždy záleží také na určení lyže. Například slalomky se dávají krátké, obřačky dlouhé,“ říká Vít Kábrt.  Pro začátečníky je lepší, když budou mít lyže kratší. To je vhodné obzvlášť pro ženy, nebo děti. Krátké lyže se lépe ovládají.

Dalším neméně důležitým parametrem je také tuhost lyže. „Tam záleží především na hmotnosti lyžaře, a jak chce člověk jezdit rychle. Když je lyže tuhá, tak je stabilnější při vyšších rychlostech, ale od lyžaře to vyžaduje větší zkušenosti a technickou zdatnost. Naopak lyže měkčí jsou ovladatelnější a snáz poslouchá,“ vysvětluje Vít Kábrt.

Existuje ještě celá řada dalších parametrů, které můžete vybírat. Například rádius, materiál, ze kterého je lyže vyrobená a samozřejmě také design. S tím vším vám poradí v obchodě.

Kde a jak nakupovat

Pokud si lyžování chcete opravdu užít a vybrat dobře, raději se vyhněte velkým nákupním centrům. „Nejlepší je navštívit menší obchod, kde je někdo, kdo má pro lyžování vášeň, zná to, věnuje se mu. My máme všechny nabízené lyže vyzkoušené a dokážeme poradit a vybrat každému, co je pro něj vhodné. Lyže jsou drahá investice a spousta prodejen i půjčoven tak nabízí možnost si lyže vyzkoušet,“ říká Michal Kábrt.

Půjčit nebo koupit?

Pokud si nejste jisti nákupem, zkuste půjčovnu. „Pro sezónní lyžaře je lepší si lyže půjčovat, než investovat do nových lyží. Odpadnou vám náklady na údržbu a starosti se skladováním.“

Pokud máte omezený rozpočet, spíš než do lyží, investuje peníze do kvalitních bot. Konec konců lyže si můžete půjčit, ale boty musíte mít svoje. U lyžařských bot se neřeší jen velkost chodidla, ale také jeho šířka. „Bota by měla sedět komfortně a příjemně, neměla by vytvářet nepříjemný tlak. Když ho cítíte při zkoušení boty, počítejte s tím, že na kopci se tlak bude násobit. Na nákup boty si udělejte čas. V botě je dobré postát minimálně dvacet i třicet minut. My boty někdy půjčujeme i domů, aby si je zákazník mohl vyzkoušet,“ říká Michal Kábrt.

Nepodceňujte seřízení

Než vyrazíte na svah, nechte lyže prohlédnout někým, kdo jim rozumí a určitě chtějte protokol o seřízení. „Je důležitý pro školy, školní kurzy a další organizace, pro cesty do zahraničí a podobně, protože za nimi stojí pojišťovna, která je nějakým způsobem chrání. Ona se zase chrání tím, aby to vázání bylo správně seřízené,“ říká Víťa Kábrt. Důležité je mít správně nastavenou vypínací sílu i délku vázání pro boty.

Lyžař sundává lyže ze střešního nosiče

„Domácí seřizování může provádět pouze člověk s letitou praxí a zkušenostmi. Stupnice na vázáních nejsou cejchované, proto se vázání dává ještě na testovací stroje, kde se měří skutečná vypínací síla. Nastavená síla vypínání se může zásadně lišit od skutečné. To se pozná až na testeru,“ vysvětluje Michal Kábrt.

Jak často servisovat

Lyže by měly být servisované zhruba po 4 dnech jízdy. Ve sněhu je spousta prachových částic, různých nečistot a při tlaku, který vyvíjíme na hrany, nevydrží ostré. Je to stejné jako například s řeznickým nožem. Nejjednodušší pravidlo říká, že týdenní dovolená rovná se jednou do servisu.

Nezapomeňte lyže také správně skladovat. „To nejlepší, co pro ně můžete udělat, je správné páskování. Lyže se o sebe tolik netřou a zbytečně se netupí hrany. Důležité je skladovat lyže v suchu a teple. V garáži je vysoká vlhkost a hrany rezaví,“ radí Víťa Kábrt.

A záleží i na tom, jak lyže převážíte. Ideálně by to bylo být ve střešním boxu, nebo aspoň ve vaku. „Není dobré je vozit nahaté na střeše. Všichni víme, jak v zimě vypadá auto, jak je špinavé a osolené. To samé zůstává na lyžích a dostane se to do vázání, ze kterého už tyto nečistoty nikdo nedostane,“ dodává Michal Kábrt z půjčovny sportovního vybavení.

Spustit audio

Související