S tupými lyžemi na umělém sněhu rozhodně nezazáříte

14. leden 2016

Technický sníh je hrubší, než přírodní. Proto se na něm bez nabroušených lyží neobejdete. Upozornili v naší Radioporadně Jan Draštík a Jiří Ruffer, kteří se zabývají servisem lyžařského vybavení.

Kompletní zimní servis zahrnuje broušení hran lyží, ošetření skluznic a montáž a seřízení vázání.

Takový servis se dá dnes dokonale vyladit díky počítačovému programu, který je zabudovaný ve vlastním stroji. Servisní technik má tak usnadněnou práci a v podstatě se nemůže splést. Vše je rychlejší, přesnější a ostřejší.

Myslete na seřízení lyží včas

Seřízení lyží je vhodné vždy na začátku sezóny, před první cestou na hory. Málokterý zákazník ale přijde k seřízení připraven se vším, co je k tomu potřeba:
  • pár lyží

  • jedna bota

  • koleno (přichází většinou i s člověkem)

  • váha

  • věk

„Na koleno existuje speciální měrka, kterou se změří síla kosti v koleni a vypočítá se pevnost kostí. K tomu se přibere v potaz váha a věk a vypočítá se vypínací síla. Ta se zadá utažením šroubů na patu, na špičku, a pak by lyže měly putovat na diagnostický stroj, který proměří, jestli vypínací síla opravdu odpovídá daným údajům.“ Říká servisní technik Jan Draštík.

Máte problém s nožní klenbou - lyžařské boty se dají upravit podle tvaru vaší nohy

Kromě broušení, mazání a seřízení lyží se mohou upravovat i boty. Pokud máte zbrusu nové boty nebo máte problém s klenbou, můžete si boty nechat tzv. dodělat. Vnitřní bota se dá díky speciálnímu fukaru natvarovat ve tvaru nohy, podobně se dají zabudovat i stélky pod klenbu. Také vnější skelet lyžařské boty se dá natvarovat, například pokud máte velký kotník a bota v tomto místě tlačí.

Velmi důležité je kupovat lyžařské boty stejné velikosti, jako je velikost vaší nohy. Velkou chybou je to, že si mnoho dospělých lidí kupuje boty na lyže o číslo větší. Podle odborníků Jana Draštíka a Jiřího Ruffera větší bota nemůže dobře sedět.

Lyžařská bota (ilustrační foto)

A doporučují: „Kupujte si lyžařské boty s více přezkami. Noha se lépe do takové boty stáhne a tím pádem lépe drží. Pokud si lyžařské boty obouváme, velice si to ulehčíme, pokud je budeme obouvat přiměřeně teplé a tím pádem i měkké. Vstup do tvrdé studené boty je mnohem složitější a hlavně pro děti je to někdy až utrpení. Moderní boty mají na jazyku poutko, které je třeba silou povytáhnout a noha tak lépe vpluje dovnitř. Dětské lyžařské boty se dnes vyrábějí podle nejnovějších technologií a k tomu patří i lepší komfort při obouvání."

Jaké lyže frčí?

Technologie lyží se za poslední dva, tři roky také hodně změnila. Lehkost ježdění je na prvním místě. Lyže nabízejí větší univerzalitu. Díky novým materiálům se lépe ovládají a můžete na nich předvádět krátké i dlouhé oblouky. Do módy opět přicházejí delší lyže. Ovšem i s dlouhou lyží se díky novým technologiím dají vytvářet krátké oblouky.

autor: jsl
Spustit audio