Pekařka se podělila o rodinné stříbro. Vyzkoušejte recept na pracny od její prababičky
Jana Petržilková je hlavní organizátorkou tradičních kulinářských soutěží, které se každoročně konají v obci Vyšehněvice. Letos se uskutečnit nemohly, tak jsme tuto kuchařku-amatérku pozvali alespoň do vysílání Českého rozhlasu Pardubice. Přinesla nám ukázat formičky na pracny, které má po své prababičce a uchovává je jako rodinné stříbro. Těsto do nich ale nevkládá, protože nelze vyklopit.
„Vůbec nevím, jak to prababička dělala, ale já si jako dítě pamatuju na pracnu ve tvaru koně. Nejdřív jsem mu vždycky ukousla hlavu. Ten kůň i ta chuť bude navždy spojena s mým dětstvím a Vánocemi,“ usmívá se Jana Petržilková.
Původní recept paní Jana neschovává v šuplíku, ale každoročně podle něj peče tradiční pracny. I když už má modernější formičky. S receptem se podělila i s posluchači Českého rozhlasu Pardubice.
Pracny babičky Anastázie
- 40 dkg hladké mouky
- 25 dkg másla
- 20 dkg cukru moučka
- 20 dkg mletých ořechů
- 1 vejce, citronová kůra
- drcený hřebíček na špičku nože
- půl lžičky skořice
Postup: Vypracujeme těsto, formičky vymastíme sádlem, naplníme směsí a pečeme na 180 stupňů tak dlouho, až těsto ve formičkách získá světle hnědý nádech. Je třeba dávat velký pozor, pracny mají tendenci se rychle spálit.
Po upečení vyndáme a necháme chvíli odpočinout. Jakmile udržíme formičku v ruce, opatrně vyklepneme.
Pokud neholdujete klasickému cukroví s velkým množstvím cukru a másla, vyzkoušejte zdravější variantu i pro vegany. Tento recept Jana Petržilková využívá díky svým dětem, které se rozhodly jít zdravější cestou stravování.
Jablečné sušenky z ovesných vloček
- 2 jablka
- 125 gramů hladké mouky
- 115 gramů másla (pro vegany rostlinného)
- špetka soli
- 150 gramů třtinového cukru
- 175 gramů ovesných vloček,
- eden menší banán (používá se místo vejce)
- půl lžíce jedlé sody
- půl lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
Postup: Utřeme máslo s cukrem a přimícháme banán, vmícháme mouku se sodou, skořicí a muškátovým oříškem. Nakonec přidáme ovesné vločky a nastrouhaná jablka. Těsto necháme hodinu odležet v lednici. Na plech s pečicím papírem nandáváme lžící hmotu, tvarujeme sušenky. Vzniknou z toho spíše hrudky. Doprostřed můžeme přimáčknout oříšek, mandli nebo hrozinku. Pečeme asi 15 minut na 170 stupňů.
Související
-
Linecké cukroví s citrónovým krémem
Vánoce přijdou za pár týdnů a hospodyňky už listují v kuchařkách a časopisech a vybírají co upečou. A linecké cukroví na stolech mnoha domácností nebude chybět.
-
Co přidat do perníčků, aby měly zlatou barvu? Jak na hladkou polevu? Perníkář Janoš poradí
Perníkář Pavel Janoš mohl konečně vrátit svým perníkářkám práci. Po vynucené covidové pauze rozjíždějí od 1. prosince výrobu perníků naplno.
-
Tip od autora nejlepšího vánočního salátu roku 2017: vařte brambory v solném roztoku i dvě hodiny
Chcete si letos tradiční štědrovečerní večeři něčím ozvláštnit? Inspirovat se můžete v receptech posluchačů Českého rozhlasu.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.