Pekařka se podělila o rodinné stříbro. Vyzkoušejte recept na pracny od její prababičky

10. prosinec 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Pracny patří k oblíbeným druhům vánočního cukroví

Jana Petržilková je hlavní organizátorkou tradičních kulinářských soutěží, které se každoročně konají v obci Vyšehněvice. Letos se uskutečnit nemohly, tak jsme tuto kuchařku-amatérku pozvali alespoň do vysílání Českého rozhlasu Pardubice. Přinesla nám ukázat formičky na pracny, které má po své prababičce a uchovává je jako rodinné stříbro. Těsto do nich ale nevkládá, protože nelze vyklopit.

„Vůbec nevím, jak to prababička dělala, ale já si jako dítě pamatuju na pracnu ve tvaru koně. Nejdřív jsem mu vždycky ukousla hlavu. Ten kůň i ta chuť bude navždy spojena s mým dětstvím a Vánocemi,“ usmívá se Jana Petržilková.  

Původní recept paní Jana neschovává v šuplíku, ale každoročně podle něj peče tradiční pracny. I když už má modernější formičky. S receptem se podělila i s posluchači Českého rozhlasu Pardubice.

Pracny babičky Anastázie

Ingredience
  • 40 dkg hladké mouky
  • 25 dkg másla
  • 20 dkg cukru moučka
  • 20 dkg mletých ořechů
  • 1 vejce, citronová kůra
  • drcený hřebíček na špičku nože
  • půl lžičky skořice

Postup: Vypracujeme těsto, formičky vymastíme sádlem, naplníme směsí a pečeme na 180 stupňů tak dlouho, až těsto ve formičkách získá světle hnědý nádech. Je třeba dávat velký pozor, pracny mají tendenci se rychle spálit.

Po upečení vyndáme a necháme chvíli odpočinout. Jakmile udržíme formičku v ruce, opatrně vyklepneme.

Pokud neholdujete klasickému cukroví s velkým množstvím cukru a másla, vyzkoušejte zdravější variantu i pro vegany. Tento recept Jana Petržilková využívá díky svým dětem, které se rozhodly jít zdravější cestou stravování.

Jablečné sušenky z ovesných vloček

Ingredience
  • 2 jablka
  • 125 gramů hladké mouky
  • 115 gramů másla (pro vegany rostlinného)
  • špetka soli
  • 150 gramů třtinového cukru
  • 175 gramů ovesných vloček,
  • eden menší banán (používá se místo vejce)
  • půl lžíce jedlé sody
  • půl lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku

Postup: Utřeme máslo s cukrem a přimícháme banán, vmícháme mouku se sodou, skořicí a muškátovým oříškem. Nakonec přidáme ovesné vločky a nastrouhaná jablka. Těsto necháme hodinu odležet v lednici. Na plech s pečicím papírem nandáváme lžící hmotu, tvarujeme sušenky. Vzniknou z toho spíše hrudky. Doprostřed můžeme přimáčknout oříšek, mandli nebo hrozinku. Pečeme asi 15 minut na 170 stupňů.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?